Kyperská krize svědčí Kellnerově investici

Za mimořádných bezpečnostních opatření se včera po téměř dvou týdnech otevřely kyperské banky

Za mimořádných bezpečnostních opatření se včera po téměř dvou týdnech otevřely kyperské banky Zdroj: reuters

Zatímco ruským boháčům hrozí z kyperské krize ztráty, český miliardář Petr Kellner může být spokojen. Řecká Piraeus Bank, v níž má Kellnerova PPF minoritoní podíl, využila potíží ostrovního státu k expanzi a skoupila řecké pobočky tří kyperských bank za 524 milionů eur. Vyšvihla se tak na pozici řecké bankovní dvojky.

Ratingová agentura Fitch sice zmiňuje, že banka přebírá už několikátou problémovou konkurenci, ale dlouhodobým přínosem je větší tržní podíl. „Akvizice řecké části tří kyperských bank zvyšuje krátkodobá rizika, ale dlouhodobě může Piraeus Bank těžit z posílení pozice na trhu,“ uvedla Fitch.

Ačkoli byla Piraeus Bank během finanční krize závislá na státní pomoci, nebránilo jí to v rozsáhlých nákupech. Minulý rok převzala konkurenci Geniki Bank a zdravou část ATEBank. Tento týden podepsala převzetí řeckých poboček kyperských bank Bank od Cyprus, Hellenic Bank a CPB Bank (Laiki).

PPF se prvotní investice do Piraeus Bank nejprve dost prodražila. Za 74 milionů eur získala přede dvěma lety podíl 5,72 procenta, jenže po propadu burzy a pomoci bance ze strany státu akcie ztratily až 80 procent hodnoty. Přesto PPF podíl udržela, což nyní může být pro Kellnera odrazovým můstkem k dalším investicím, například do privatizovaných plynovodů.

PPF má v představenstvu Piraeus Bank svého zástupce Jiřího Šmejce. Tato volba odpovídá nedávno oznámenému přeskupení akciových podílů ve skupině. Šmejc se vzdal svých pěti procent v mateřské PPF, aby se stal přímým akcionářem v Home Creditu a v další fázi právě v Piraeus Bank. Banka nyní disponuje jměním za 95 miliard eur, 1660 pobočkami a 24 tisíci zaměstnanci.