Lucemburk chce s Londýnem soupeřit o post evropského finančního centra

Centrum Lucemburku

Centrum Lucemburku Zdroj: CC BY SA 2.0: Tilemahos Efthimiadis via Flickr

Pokud se Britové v nadcházejícím referendu rozhodnou opustit Evropskou unii, Lucembursku to možná tolik vadit nebude. Místní ministerstvo financí představilo plán, na základě kterého by mělo s Londýnem soupeřit o místo evropského finančního centra. Právě bankéři ze City by v případě britského odchodu z Evropské unie mohli ztratit nejvíce.

„Lucemburské finanční centrum bude nadále zvyšovat svoji konkurenceschopnost a usilovat o pozici oblíbeného investičního místa v rámci Evropské unie,“ řekl listu Telegraph šéf veřejnosoukromé skupiny Lucembursko pro finančnictví Nicolas Mackel. „Lucembursko má velmi dobrou strategickou polohu pro elitu evropského sektoru finančních technologií. Nabízí vhodné regulatorní a investiční prostředí, aby tu přinášeli na trh nové produkty a služby.“

Už nyní je velkovévodství největším unijním centrem pro zakládání a správu investičních fondů. Důležité jsou také místní správcovské banky, které se specializují na udržování individuálního či firemního majetku. Lucembursko se chce v budoucnu stát centrem inovací v oboru digitálních finančních technologií. Podle plánu by se také mělo zaměřit na peníze přicházející z rozvíjejících se trhů, zejména toho čínského. Velkoknížectví chce také posílit služby klientům se jměním nad 30 milionů dolarů.

Lucemburk se kromě klasických finančních služeb specializuje i na podporu filantropie a nákupy umění. Minulý rok u letiště vzniklo za tímto účelem speciálně upravené skladiště za 50 milionů eur. Bezpečnostní opatření čítají tři stovky kamer, půlmetrové ocelové dveře a ostnatý drát kolem areálu. V areálu se udržuje teplota i vlhkost vhodné pro uchovávání uměleckých děl, hasící systém místo kropení vodou ze vzduchu nasává kyslík.

Britská konkurence

To všechno má Lucembursku pomoci v boji o post evropského finančního centra. Tím je zatím Londýn a podle některých kritérií mu tento post náleží i v globálním měřítku. Mnoho velkých evropských firem se ovšem obává toho, že odchod z Evropské unie by mohl ohrozit jeho pozici. Dalším problémem Londýna jsou proti Lucembursku vyšší daně i přísnější regulace.

Ve zprávě se sice britská metropole přímo nezmiňuje, ale zdůrazňuje, že Lucembursko je „pevně oddané a zakořeněné v Evropské unii“. „Je to perfektní výchozí místo pro byznysové operace ať už v rámci eurozóny nebo celé Evropské unie,“ píše se dále ve zprávě.

Vláda si hodně slibuje i od vznikající unie kapitálových trhů, která má za úkol do Evropské unie přivést nedostatkové investice i pomocí alternativních zdrojů financování, včetně kapitálových trhů, rizikového kapitálu nebo skupinového financování.