Maďarsko chce peníze ze švýcarských bank

Maďarské peníze ze švýcarských bank

Maďarské peníze ze švýcarských bank Zdroj: E15

Maďarsko by chtělo se Švýcarskem urychleně uzavřít dohodu „o daňové spolupráci“. Vláda už dala pokyn ministerstvu hospodářství, aby dotáhlo plány do finální podoby. Jde totiž o další možnost získat peníze do státní kasy – pomocí švýcarských bank by se zdanily vklady maďarských občanů, přesněji pouze úroky z vložených peněz, a daně by se převedly domů. Budapešť by se tak po Velké Británii, Rakousku a Německu stala čtvrtým evropským partnerem Švýcarska v takovéto spolupráci.

Jaké by to mohlo být sousto? Na tuto otázku hledají odpověď mnozí, zatím jsou k dispozici pouze odhady. Tisk cituje Istvána Karagiche, jednatele společnosti Blochamps Capital, která se věnuje soukromým bankovním klientům. Podle něj mají maďarští občané ve švýcarských bankách okolo bilionu forintů (asi 90 miliard korun).

Avšak ne všechny peníze je možné identifikovat, například sumy spravované offshore firmami se pod účinnost budoucí maďarsko-švýcarské dohody dostat nemohou. Daň z úroků se na ně vztahovat nebude.

„Pokud tedy tyto finance z balíku vyjmeme a zkoumáme pouze účty, které vlastní identifikovatelné osoby, zůstává skromnější suma, ale i tak můžeme hovořit o daních ze stovek miliard forintů,“ míní expert. Stejně tak se dá zatím pouze spekulovat o míře zdanění – na základě britského či rakouského vzoru.

Existují přitom dva druhy daní: za minulost (tedy za úroky získané z uložených peněz v minulosti) by sazby činily 15–41 procent, z budoucích úroků či dividend 25 procent.

Složitý systém vyplývá z toho, že Švýcarsko si chce zachovat svou image „země bankovního tajemství“, proto ani v tomto případě neodhalí konkrétního majitele účtu, pouze vybere daň, kterou převede maďarským partnerům.
Maďarsko to respektuje a těší se na nečekané příjmy.

Karagich však upozorňuje na hrozbu případného vysokého daňového zatížení úroků z účtů. „Deset procent by bylo zřejmě přijatelných, ale kdyby byla daň vyšší, úspory by mohly putovat ze švýcarských bank na jiné trhy.
V dnešní době je stále populárnější například Asie,“ varuje odborník maďarský stát před přílišnou chamtivostí.

Amnestie nezabrala

Maďarská vláda neplánuje na konci roku prodloužit amnestii na zdanění offshore firem maďarských občanů. Možnost legalizace takto utajených peněz fungovala dva roky za podmínky, že ten, kdo svůj kapitál převede domů, nebude stíhán za utajení zisků, zaplatí jen desetiprocentní daň a bude mu odpuštěna 16procentní daň ze zisku a 27procentní odvod do zdravotní pojišťovny. Původně se počítalo s převodem stovek miliard forintů, ale podle nejnovějších údajů převedli podnikatelé domů celkem 60 miliard forintů, stát z toho tedy získal šest miliard forintů (asi půl miliardy korun).