Metabyzbys Ondřeje Malého: Digitální bojiště. Aplikace Telegram je důležitá pro obě strany

V Rusku od začátku války stoupl podíl Telegramu na trhu z 48 a 63 procent. Výrazně oblíbená je aplikace i na Ukrajině.

V Rusku od začátku války stoupl podíl Telegramu na trhu z 48 a 63 procent. Výrazně oblíbená je aplikace i na Ukrajině. Zdroj: Reuters

Rusové zakazují jednu západní aplikaci za druhou a z Facebooku udělali dokonce teroristickou organizaci (což je možná jedna z mála věcí, v níž by se dalo s Putinovým režimem souhlasit). Zatím si ale kremelský cenzor s poetickým názvem Roskomnadzor netroufl na dvojici nejpoužívanějších aplikací pro posílání zpráv, a to WhatsApp a Telegram. Telegram je přitom pro postsovětský prostor – a Írán – naprosto zásadní platformou, která už dávno překonala jednoduché posílání zpráv.

Aplikaci vytvořil v roce 2013 enigmatický ruský vývojář Pavel Durov, který se svým starším bratrem Nikolajem vyvinul i sociální síť Vkontakte, což je ruská varianta Facebooku. Durov Vkontakte opustil v roce 2014 poté, co většinu ovládli Putinovi byznysoví spojenci. Ve stejném roce opustil i Rusko, když prohlásil, že v zemi je internetové podnikání už nemožné. V současné době žije ve Spojených arabských emirátech, kde má sídlo i Tele­gram, a stal se občanem karibské zemičky Svatý Kryštof a Nevis a od loňského srpna také Francie.

Od 24. února uživatelů prudce přibylo

Telegram není moc bezpečný, na rozdíl od většiny konkurentů nenabízí standardně koncové šifrování u zpráv jako třeba stále populárnější Signal. Zprávy jsou dle provozovatele šifrované vlastním protokolem a dešifrovací klíče k němu Durov rozmístil v různých jurisdikcích, aby zabránil prolomení na žádost některého státu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!