Michl si plní sen a s ČNB luxuje zlato z trhu tempem třicet kilo denně

Jen od počátku ledna do dvacátého května totiž ČNB přikoupila zhruba 4,5 tuny zlata

Jen od počátku ledna do dvacátého května totiž ČNB přikoupila zhruba 4,5 tuny zlata Zdroj: Reuters

Guvernér ČNB Aleš Michl mílovými kroky naplňuje svůj dlouhodobý cíl soustředit v České národní bance sto tun zlata. Jen za jeho působení v čele banky přibylo v jejích sejfech zhruba pět a půl tuny zlata, přičemž nákupy drahého kovu stále sílí. Jen od počátku ledna do dvacátého května totiž ČNB přikoupila zhruba 4,5 tuny zlata. Zásoby drahého kovu tak jen letos vzrostly o více než třetinu, a to přibližně na 16,5 tuny. Letošním tempem nákupů kolem devíti metráků měsíčně by tak banka podle Michlových vizí dosáhla zhruba za devět let. Více zlata než nyní zároveň ČNB za období samostatného českého státu ještě nevlastnila.

„Detaily týkající se správy devizových rezerv, včetně zlata, nad rámec informací publikovaných ve Výroční zprávě ČNB nezveřejňujeme ani nijak nekomentujeme,“ uvádí na adresu nákupů drahého kovu mluvčí ČNB Petra Vlčková.

Jak ale uvádí takzvaná dekádní bilance ČNB, kolem poloviny května držela banka zlato za 22,1 miliardy korun, to je o šest a čtvrt miliardy více než na konci roku a o tři a půl miliardy korun více než ještě koncem prvního čtvrtletí. „ČNB měla ke konci roku 2022 v držení přibližně 12 tun zlata, to je přibližně o 13 procent více než na konci roku 2021. V roce 2022 byla také analyzována možnost navýšení objemu zlata v devizových rezervách,“ uvádí výroční zpráva ČNB za rok 2022.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!