Moskva: Na Západě máme větší šanci udat dluhopisy než v Číně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Rusko se nedávno rozhodlo poprvé od připojení Krymu vydat dolarové dluhopisy. Tamní ministerstvo financí nyní k tomuto kroku doplnilo, že Rusko má větší šanci půjčit si na západních trzích než v Číně. Toto vyjádření podle agentury Reuters vypovídá o komplikacích v jednání Moskvy s Pekingem. Rusko původně chtělo udat dluhopisy v hodnotě převyšující miliardu dolarů (24,4 miliard korun) už loni na čínském trhu, k tomu však dosud nedošlo.

Náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak podle agentury Reuters prohlásil, že v jednání s čínskými regulátory o ruských dluhopisech v jüanech je stále ještě mnoho nevyřešených záležitostí.

„Pravděpodobnost našeho vstupu na tradiční finanční trhy je vyšší než v případě vstupu na ty čínské,“ řekl. „Nikam však nespěcháme, netrváme na tom za každou cenu,“ dodal Storčak.

Agentura Reuters uvádí, že Rusko má stále ještě k dispozici téměř 50 miliard dolarů (1,21 bilionu korun) v suverénním fondu. Část analytiků však upozorňuje, že se tyto rezervy mohou během dvou let rozplynout v důsledku nepříznivé hospodářské situace země. Vydání bondů je proto vedle dalšího kola privatizace pro Rusko jedním z možných zdrojů příjmu.

Moskva naposledy předhodila vyspělým trhům své dolarové dluhopisy v roce 2013. Tehdejší emise vynesla sedm miliard dolarů (170 miliard korun), nedávno se Rusko podle svého ministerstva financí obrátilo na 25 západních investičních bank s předběžnou nabídkou papírů v objemu kolem tří miliard (73 miliard korun). Oproti financování v domácí měně Moskva výrazně ušetří, desetiletý dluhopis vydaný v rublu totiž vládu ročně vyjde dvakrát dráže.