Na boj s inflací vyčlenila vláda 177 miliard, uvedl premiér Fiala

Premiér Petr Fiala

Premiér Petr Fiala Zdroj: Blesk:Ministerstvo dopravy Kupka Fiala

Na boj s inflací vyčlenila vláda 177 miliard, uvedl premiér Fiala
2
Fotogalerie

Na celkovou pomoc občanům proti inflaci vyčlenila vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) 177 miliard korun. Řekl to na tiskové konferenci po jednání vlády, na kterém ministři schválili takzvaný úsporný energetický tarif pro podporu domácností. Citoval analýzu, podle které je v míře podpory ve vztahu k HDP Česko na čtvrtém místě mezi zeměmi v Evropské unii.

Systém základních a cílených opatření vlády proti inflaci získal podle Fialy dnešním rozhodnutím o doplatcích za energie finální podobu. Pod takzvaný Deštník proti drahotě zahrnula vláda i mandatorní výdaje, ke kterým je vázána zákony, například valorizace důchodů.

„Z hlediska mezinárodní metodiky se nerozlišuje, kdy nastoupila vláda,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na dotaz, proč zařadil do celkové sumy i náklady na navýšení důchodů schválené minulou vládou hnutí ANO a ČSSD. Z mezinárodních srovnání podle něj vyplývá i celkový obsah započítané pomoci.

V polovině září se chystá vláda podle Fialy spustit informační kampaň, která poradí lidem, kde mohou hledat pomoc.

Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022

Video placeholde
• Videohub

Náklady na úsporný tarif a osvobození od poplatků za obnovitelné zdroje energií tvoří základní položku celkové sumy, uvedl Fiala. Pomoc s energiemi přes úsporný tarif se začne zohledňovat ve fakturách za říjen. Od října bude platit také odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Průměrná výše podpory bude celkem zhruba 15 tisíc korun, z toho letos zhruba 4000 korun.

Do souhrnu pomoci začlenil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) trojí valorizaci důchodů, příspěvek 5000 korun na dítě, snížení spotřební daně na naftu a benzin, zrušení silniční daně, zvýšení platů ve veřejné sféře, zvýšení sociálních dávek, zvýšení plateb za sociální služby, odpuštění plateb za obnovitelné zdroje energií, úsporný tarif, kompenzace a podporu tepláren z domovních kotelen a kompenzace nepřímých nákladů firmám.

Mezi kroky, kterými vláda chce podporovat domácnosti, jmenoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) také dotace do změny vytápění známé pod názvem Zelená úsporám. Od začátku roku se podle něj stát už zavázal k celkovým výdajům v tomto programu 8,6 miliardy korun, 3,5 miliardy už je proplaceno.