Na druhém pilíři už nikdo nevydělá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Novak Tomas/Euro

Účastníci druhého pilíře penzijního spoření mají před sebou dva ztracené roky. S vidinou zániku důchodových fondů a vrácení peněz klientům penzijní společnosti rezignovaly na zhodnocování peněz. Fondy rozprodají investice, čímž se klientům definitivně uzavřou dveře k vyšším výnosům. Zatímco loni zejména díky růstu cen akcií dokázaly správci penzí klientům vydělat i takřka sedm procent, letos padnou zisky k nule.

Návrh zákona počítá s ukončením fungování druhého pilíře do konce roku 2016. Fondy tak nemají dost času na to, aby naplnily někdejší investiční záměry a klientům vydělaly. Klienti přitom nemohou druhý pilíř opustit, váže je platný zákon.

Čtěte komentář Jaroslava Bukovského:

„Prostředky nejsou a nebudou zainvestovány podle dlouhodobých investičních strategií fondů a budou uloženy především na peněžním trhu,“ uvádí Klára Pačesová za Českou spořitelnu. „Letos budeme respektovat omezený investiční horizont postupným snižováním rizikových expozic,“ potvrzuje strategii Václav Bálek z Allianz penzijní společnosti.

Po zbytek doby fungování druhého pilíře mohou fondy bojovat o to, aby hodnota klientských vkladů zůstala alespoň zachována. „Výnosy na peněžním trhu jsou sotva kladné, spíše bych sázel na mírnou ztrátu,“ říká Petr Sklenář z J&T Banky. Některé z fondů druhého pilíře přitom začaly loni klientům slibně vydělávat. Rizikově orientované investiční strategie vynesly v průměru přes čtyři procenta.

Zanikající druhý důchodový pilíř stále láká klienty
V posledním čtvrtletí loňského roku se ještě 146 lidí rozhodlo, že vstoupí do druhého pilíře důchodového spoření. A to navzdory faktu, že osud této formy zabezpečení na stáří byl prakticky zpečetěn. Počítadlo lidí, kteří vsadili na někdejší horkou důchodově-reformní kartu vlády premiéra Nečase, se tak zřejmě zastaví velmi blízko čísla 83 213.
Jen během posledního kvartálu loňského roku přistálo na penzijních kontech klientů druhého pilíře bezmála 300 milionů korun. Ty už nyní nemají valnou šanci na zhodnocení. „Čekáme na takzvaný předsunutý zákon. Ten bude obsahovat nové podmínky pro investování, což by penzijním společnostem ještě v tomto roce mělo umožnit zkonzervativnit dynamická a vyvážená portfolia,“ uvádí mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny Petr Brousil.
Řada fondů druhého pilíře přitom loni rozehrála agresivní investiční strategie, aby se tak svezla na vlně rostoucích akciových trhů. Portfolio Dynamického fondu Allianz tak například více než z poloviny tvořily akcie a veřejně obchodovatelné fondy ETF. Bezmála čtvrtina akcií ležela i v růstově orientovaném fondu Komerční banky, takřka pětinu akcií měl v majetku i dynamický fond České pojišťovny.
Agresivním strategiím odpovídaly i výnosy. Dynamické fondy zmíněných penzijních společností tak loni dokázaly klientům vydělat v průměru šest procent. Koncem loňského roku bylo ve druhém pilíři 1,7 miliardy korun úspor, z toho 14 procent v akciích a podílových fondech.

Martin Kupka: Vláda je pokrytecká, když tvrdí, jak je prorůstová