Nebankovním půjčkám se daří. Provident zvýšil zisk

Provident Financial

Provident Financial

Mateřská společnost předního českého poskytovatele nebankovních půjček Provident Financial zveřejnila zisky před zdaněním za prvních šest měsíců roku. A je vidět, že tento byznys se stále vyplácí i v Česku.

Britská International Personal Finance (IPF), která půjčuje ve východní Evropě a v Mexiku, zvýšila zisk před zdaněním oproti první polovině minulého roku o 35 procent na 42,3 milionu liber, tedy zhruba na 1,2 miliardy korun. Zvýšení zisku podpořil i region Česka a Slovenska: „Naše podnikání v Česku a na Slovensku dokázalo velmi zlepšit výkonnost v první půlce tohoto roku se silnějším růstem příjmů o pět procent a čtvrtinovým zvýšením zisku na 13,6 milionu liber,“ sděluje ve zprávě akcionářům IPF.

Tento zisk před zdaněním vytvořily půjčky 378 tisícům zákazníků, což je ale méně než v předchozím roce. „Zaznamenali jsme rostoucí konkurenční tlak v České republice,“ odůvodňuje IPF.

Poskytovatelů nebankovních půjček působí v České republice tisíce. Mezi největší patří vedle Provident Financial také Home Credit, Cetelem, Cofidis, Profi credit, Essox nebo eCredit. Právě v tomto pořadí je koncem minulého roku seřadila také společnost Člověk v tísni, když se snažila porovnat etiku podnikání u firem poskytujících nebankovní půjčky.
Objevují se stále nové nabídky těm, kteří si v bance půjčit nemohou nebo nechtějí. Spoluvlastník Home Creditu Petr Kellner například v Česku rozjel na jaře mikropůjčky prostřednictvím firmy Click Credit.

Podnikání by kromě zvýšené konkurence měla v Česku znepříjemňovat také nově platná novela zákona o spotřebitelském úvěru. Podle ní by už nemělo být tak snadné úvěrovat toho, kdo zjevně nemá na řádné splácení. Dále by z nebankovních úvěrů měly zmizet směnky, předražená telefonní čísla či nepoměrně vysoké zajištění pohledávky.