Nejbohatší člověk světa musí v Evropě řešit velké ztráty

Carlos Slim

Carlos Slim Zdroj: profimedia.cz

Mexičan Carlos Slim Helú, který je podle časopisu Forbes nejbohatším člověkem světa, na investicích v Evropě zatím nevydělává. Letos nakoupil podíly v nizozemské telekomunikační společnosti KPN a rakouské Telekom Austria, podle propočtů ekonomického listu Financial Times (FT) ale zatím prodělává skoro dvě miliardy eur.

Slim a jeho rodina mají kontrolu nad společností América Móvil, což je největší mobilní operátor v Latinské Americe. Po letech spekulací firma letos oznámila vstup do obou zmíněných evropských firem a za podíly v nich zaplatila téměř čtyři miliardy eur.

Agresivní sázky na nizozemský a rakouský telekom vedly analytiky k úvahám, že se Slim snaží skupovat podhodnocená aktiva telekomunikačních firem. V Telekomu Austria má América Móvil podíl 23 procent, v KPN asi 28 procent.

Pár měsíců po vstupu Slimovy firmy do Evropy se ale hodnota akcií obou evropských podniků začala snižovat. Akcie rakouské firmy mezitím spadly asi o 42 procent, akcie KPN zhruba o 46 procent.

Vývoj akcií KPN za poslední dva roky

Vývoj akcií KPN za poslední dva roky (Yahoo)Vývoj akcií KPN za poslední dva roky (Yahoo) | Yahoo

„Nikdo není neomylný, ani nejbohatší člověk světa,“ poznamenal k tomu pro FT analytik Bernsteinu Robin Bienenstock. „Peníze z investice by se mu mohly nakonec vrátit, trvalo by to ale mnoho let,“ dodal.

América Móvil nikdy nezveřejnila, kolik zaplatila za podíl v Telekomu Austria. Náklady na podíl v KPN ale vyčíslila na téměř tři miliardy eur a celou výši investice v Evropě na 3,95 miliardy eur. Počáteční hodnota investice tak podle propočtů listu spadla o 46 až 47 procent. Ztráta tudíž vychází asi na 1,8 miliardy eur (zhruba 45,4 miliardy korun).

Vývoj akcií Telekomu Austria za poslední 2 roky

Vývoj akcií Telekomu Austria za poslední 2 roky (Yahoo)Vývoj akcií Telekomu Austria za poslední 2 roky (Yahoo) | Yahoo

Slim, který z telekomunikací expandoval v posledních letech do maloobchodu, financí, komodit a energetiky, má podle Forbese jmění v hodnotě 69 miliard dolarů, v přepočtu asi 1,3 bilionu korun.