Nezájem čínských šperkařů sráží akcie diamantových firem

Diamanty

Diamanty Zdroj: CC BY 2.0: Ultima_Bruce via Flickr

Chřadnoucí vyhlídky čínské ekonomiky tvrdě doléhají i na těžaře diamantů. Jen od poloviny srpna, kdy tamní centrální banka tváří v tvář hrozbě ekonomického zpomalení oslabila měnu, propadly akcie čtyř hlavních světových těžařů obchodovaných na burze v průměru o čtvrtinu. Právě zájem z Číny byl dlouhá léta motorem růstu cen kamenů, když poptávka zpoza velké zdi rostla během poslední dekády o více jak deset procent ročně.

Akcie těžařů následují bortící se trh se surovými diamanty. Jejich cena se podle statistik WWW International Diamond Consultants jen během třetího čtvrtletí propadla takřka o desetinu. „Podmínky na diamantovém trhu jsou nejisté, naším cílem je nyní především úspora nákladů,“ uvedl například při publikaci nelichotivých výsledků za třetí čtvrtletí šéf těžaře Petra Diamonds Johan Dippenaar.

Právě Petra Diamonds je symbolem masivního úpadku těžařské byznysu, zatímco ještě na počátku srpna se její akcie obchodovaly na londýnské burze za půldruhé libry, aktuálně se obchodují jen za osmdesát pencí, tedy takřka o polovinu levněji. Slábnoucí Čína se odrazila i poklesu akcií dalších významných producentů diamantů, jako jsou Rio Tinto nebo Anglo American ovládající největšího světového obchodníka s kameny De Beers.

Podle dat významného šperkařského řetězce Chow Tai Fook Jewellery Group klesly prodeje šperků v Číně jen za druhý kvartál o 13 procent. Vedle sílících obav o ekonomiku brání prodeji drahého zboží včetně šperků i vládní kampaň proti korupci, která se odráží v propadu poptávky Číňanů po luxusu. Čína je přitom po Spojených státech největší trhem pro diamantové šperky na světě.

„Prodejcům se hromadí zásoby a přestávají nakupovat. Není to nicméně o kolapsu čínského šperkařského trhu, ale o jeho návrat k normálu,“ věří v postupnou stabilizaci cen drahých kamenů analytik londýnské Panmure Gordon & Company Kieron Hodgson.