Nízké úroky srážejí ziskovost českých bank

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Nová evropská regulace, která má snížit potenciální náklady vlád na záchranu bank v neprospěch jejich věřitelů, a nízké úrokové sazby českým bankám lepší zítřky rozhodně nevěstí. „Prostředí nízkých úrokových sazeb bude nadále negativně ovlivňovat ziskovost bank,“ napsali analytici Moody’s v nové zprávě o stavu českého bankovnictví. Ratingová agentura ponechala českému bankovnímu sektoru negativní výhled, který tak trvá již od podzimu roku 2011.

Jen pár dní před zveřejněním zprávy Moody’s jí dal mimoděk za pravdu správní ředitel Komerční banky Pavel Čejka. Ten v rozhovoru pro agenturu Bloomberg varoval, že třetí největší tuzemská banka nemusí splnit své letošní finanční cíle.

„Výnos desetiletých vládních dluhopisů 1,6 procenta rozhodně není dobrým znamením. Předpokládali jsme, že v polovině roku bude výnos desetiletých státních dluhopisů kolem 2,5 procenta. To už je podstatný rozdíl,“ posteskl si Čejka. Banky běžně investují do státních bondů přebytečnou likviditu, při nízkých výnosech ale vydělávají o poznání méně. A jsou to právě tři největší české banky, ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka, kterým klesají marže a zisky nejcitelněji.

Zatímco celému tuzemskému bankovnímu sektoru klesl v loňském roce zisk o 4,3 procenta na 61,15 miliardy korun, třem největším bankám spadl rovnou o devět procent na 41,8 miliardy korun.

Robustní polštáře českých bank

Na závěr byl autor zprávy Oscar Heemskerk o něco pozitivnější: „Finanční fundament tuzemských bank podpoří očekávané ekonomické oživení a rostoucí export.“ Velmi malou pozornost však Heemskerk věnoval číslům, která ukazují české banky v mnohem lepším světle než většinu evropské konkurence.

„Kapitálové polštáře českých bank jsou dostatečně robustní,“ konstatuje stroze zpráva s odkazem na ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 na hodnotě 16,8 procenta, zatímco některé evropské banky mají problémy, aby se dostaly na 12 procent. Stejně tak poměr úvěrů ke vkladům se drží pod 77 procenty. To znamená, že české banky nejsou závislé na externím financování, protože se financují z vkladů svých klientů.