Noyer: Dominance Londýna se přežila

Londýn

Londýn Zdroj: profimedia.cz

Londýnská City, uznávaná globální bankovní adresa, primus v Evropské unii a kámen úrazu ve sporech o plošné zavedení daně z finančních transakcí, už ví, co si o ní pevninská Evropská unie myslí. „Dominance Londýna musí skončit. Operace v eurech se musí odehrávat v eurozóně,“ pronesl na vrub ostrovního kverulanta, který se snaží hájit vlastní ekonomické zájmy, šéf francouzské centrální banky a člen rady guvernérů Christian Noyer. Učinil tak pro deník Financial Times.

„Neexistují logické důvody, proč by se mělo centrum měnové unie nacházet ve Velké Británii, která eurem neplatí,“ dodal. Za podmínku pro přesun dění na kontinent považuje Noyer úzkou součinnost národních centrálních bank, pokud jde o schopnost nabídnout hotovost a zajistit dohled nad společnou měnou. Právě o tento bod svedly boj v říjnu v Bruselu Francie, která usiluje o urychlené zavedení dozoru, a Německo, jež dává přednost „kvalitě před rychlostí“.

Jak má tento pilíř připravované bankovní unie vypadat, proberou lídři Evropské unie na nadcházející vrcholné schůzce v závěru příštího týdne. Česká republika vidí v dohledu a bankovní unii nežádoucí rizika a projekt odmítá.

Financial Times připomínají, že se v britské metropoli odehrává zhruba čtyřicet procent obchodů v eurech. Z tohoto titulu si Londýn osobuje právo na označení „středobod společné měny“. Francouzský útok ale naznačuje, že to zbytek unie může vidět jinak.

Samotní Britové spatřují ve snaze o uvalení daně z finančních transakcí a v plánech na bankovní unii další újmu poté, co se dědicem německé Bundesbank stala při startu eura Evropská centrální banka ve Frankfurtu nad Mohanem.

Londýn se Němcům pomstil před šesti lety zablokováním spojení tamní burzy s Deutsche Börse. V témže roce pak přebila newyorská burza, s níž má britská rivalka společnou anglosaskou kulturu, nabídku Deutsche Börse na získání evropského parketu Euronext. Američané a jejich evropská akvizice vytvořili na jaře roku 2007 první globální burzu NYSE Euronext.

V letošním roce dali Britové ruce pryč od společné smlouvy o rozpočtové odpovědnosti (společně s Čechy) a blokují střednědobý rozpočet přichystaný pro léta 2014 až 2020.