Nucených dražeb je stále více, vynášejí ale málo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Ještě nikdy v novodobé historii Česka nesměřovalo nuceně do dražeb tolik majetku zadlužených domácností jako nyní. Protože jde ale často jen o věci s menší hodnotou, tak se výnosy z dražeb už třetím rokem snižují. Za rok 2013 klesly o deset procent na 2,7 miliardy korun, vyplývá z nových dražebních statistik.

„Dražby nad sto milionů korun by se loni daly spočítat na prstech jedné ruky,“ řekl deníku E15 šéf dozorčí rady dražební společnosti Prokonzulta Josef Machů. Největším dražebním počinem loňského roku byl prodej českobudějovického Senior domu za 230 milionů korun. Jen těsně za ním se umístila prosincová dražba komerčního areálu Eurekea v Praze 5 za 220 milionů.

Obchodní ředitel dražební firmy Naxos Libor Nevšímal neočekává příští rok na dražebním trhu dramatické zvraty. Velkých dražeb nad sto milionů korun bude stále jako šafránu. „Poroste počet nedobrovolných dražeb a s největší pravděpodobností překročí jeden tisíc. Mělo by přibývat nedobrovolných dražeb hodnotnějších bytů a rodinných domů v atraktivních lokalitách,“ předpovídá manažer Naxosu.

Přesto je však možné, že se pokles dražebních výnosů letos konečně zastaví, i když asi hlavně díky nízké srovnávací základně z minulého roku. „Vzhledem k tomu, že letošní rok byl opravdu mizerný, nemůžeme očekávat další pokles,“ dodal obchodní šéf Naxosu.

Aby si však dražebníci vydělali na chleba, budou se muset stále dost ohánět. Tržby jim totiž bude nadále zaručovat hlavně množství menších dražeb. „Malé dražby v řádu stovek tisíc, maximálně v řádu milionů korun budou převládat,“ soudí Machů z Prokonzulty.

Největším dražebníkem roku 2013 je podle dražebních statistik Prokonzulta, která vydražila majetek zhruba za 473 milionů korun. Následuje Naxos, který v dražbách zpeněžil věci za 360 milionů. Předloni bylo pořadí největších dvou dražebníků přesně opačné.