O půjčce na záchranu eura rozhodne centrální banka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CNB

Půjčit, či nepůjčit na záchranu Evropské unie téměř devadesát miliard korun? Odpovědět musí česká vláda do týdne. Pokud řekne ano, má dvě možnosti. Buď čerpat příslušnou částku z devizových rezerv České národní banky, anebo vydat dluhopisy. Druhá možnost je v podstatě vyloučena, protože jde o sumu, která se blíží plánovanému schodku státního rozpočtu na příští rok.

„Pokud se vláda rozhodne a obrátí se v této souvislosti na ČNB, bankovní rada případný návrh zváží,“ uvedl mluvčí centrální banky Marek Petruš. O rozhodnutí bude podle něho jako první informován premiér.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg se domnívá, že republice nezbude než zdroje pro Mezinárodní měnový fond sehnat. MMF má unii posloužit jako nástroj případné finanční pomoci. „Jsem přesvědčen, že pan premiér si je vědom nesmírné odpovědnosti, kterou tohoto času nese, za osud České republiky. A že ví, že se Česká republika nesmí a nemůže izolovat v Evropě. Že by to bylo nastoupení velice strmé cesty,“ uvedl šéf diplomacie v České televizi.

Státy eurozóny a devět vlád mimo měnovou unii mají do příštího pondělí potvrdit, zda zvýší kapacitu MMF jako zavedeného důvěryhodného věřitele. Cílová suma je 200 miliard eur, z toho 50 miliard mají dodat země mimo euroklub.

V případě Česka jde o 3,5 miliardy eur, tedy zhruba 89 miliard korun. Pokud jde o devizové rezervy ČNB, je to asi jedenáct procent jejich objemu. Premiér Nečas se na summitu k fiskální unii nepřipojil, jeho kabinet chce počkat na konečnou podobu reformní smlouvy.

K izolaci měla republika našlápnuto už na summitu, který o volbě cesty z dluhové krize rozhodl. Spolu s Velkou Británií, Maďarskem a Švédsko se odmítla připojit k dohodě o fiskální unii. Tu v noci na pátek podpořilo i šest států stojících mimo euro. Nečas postoj Česka obhajoval neprůchodností změn základních smluv, jež si nový pakt vyžádá na úrovni sedmadvacítky. Poukázal i na to, že k definitivnímu rozhodnutí nemá mandát. Podle informací deníku E15 se za Brity, Maďary a Švédy rozběhli vyjednavači, ne tak v případě Čechů.

Výsledkem je souhlas eurozóny a ochota zbytku o paktu přemýšlet. Kromě Británie, která vede boj o londýnskou City. „To, co se nám nabízí, není v britském zájmu, a tak jsem s tím nesouhlasil,“ řekl premiér David Cameron.

Sbohem, Anglie?

Vzpouru Velké Británie ocenily některé noviny výstižnými titulky. Německý Bild použil slogan „Bye Bye England s dovětkem „Evropa bude pokračovat bez vás“. Jak pošetilé, konstatoval FAZ. Kritikou nešetřila ani ostrovní média. „Domácí britská politika udělala službu euroskeptikům,“ napsal Guardian. Jiný tisk však ocenil premiérův boj za britské zájmy.