Objem pohledávek živnostníků stoupl letos o 7 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Podhora Marek/E15

Přes oživení ekonomiky neubývá drobných podnikatelů a živnostníků, kteří mají problémy se splácením svých závazků. Objem jejich pohledávek stoupl v prvním pololetí meziročně o téměř sedm procent. Navíc se průměrný dluh nespláceného úvěru za posledních pět let ztrojnásobil, vyplývá z údajů inkasní společnosti M.B.A. Finance.

„Mnozí živnostníci mají stále finanční problémy. Neustávají jejich stížnosti na byrokracii a na obtíže ze strany institucí při zadávání zakázek, kterých je prý stále nedostatek,“ uvedl analytik M.B.A Finance Jakub Zetek. Dalším důvodem jsou lhůty splatnosti faktur. „V Česku se platí v průměru 13 dní po splatnosti, což může být pro drobné podnikatele bez finančních zdrojů likvidační,“ dodal.

Nesplácené úvěry jsou u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) důvodem vymáhání jen v necelé desetině případů, ale z celkového objemu jejich dluhů tvoří třetinu. Nejčastěji dluží za telefony (39 procent) a pojistné (28 procent případů). Když jsou ve finančních problémech, platí jen to, co považují za nezbytné, doplnil Zetek.

V Česku se platí v průměru 13 dní po splatnosti

Data M.B.A. Finance ukazují na to, že v posledních třech letech objem pohledávek u právnických osob roste a jejich vymahatelnost klesá. Počet nesplácených úvěrů sice mírně poklesl, zato průměrná částka narostla o 30 procent na 148 tisíc korun. V roce 2010 přitom činil průměrný dluh z úvěru živnostníků 52 tisíc korun.

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení od roku 2011, kdy začal klesat počet registrovaných živností, ukončilo hlavní činnost téměř 73 tisíc drobných podnikatelů. Za stejnou dobu přibylo 80 tisíc vedlejších činností, což podle Zetka signalizuje, že živnostníci odcházejí do zaměstnaneckého poměru kvůli jistotám, které pro ně zaměstnavatelé představují.