P2P půjčky mezi lidmi i firmami čelí prvním stížnostem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Podhora Marek/E15

Platforem, které zprostředkovávají takzvané peer to peer (P2P) půjčky mezi lidmi i firmami, v Česku přibývá, objevují se však i první komplikace a stížnosti. „Česká obchodní inspekce nyní prověřuje podnět na dvě smlouvy typu P2P půjček,“ uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Inspekce ovšem řeší jen vztah podnikatel – spotřebitel, například půjčky mezi dvěma spotřebiteli se její dohled netýká.

P2P platformy přímo spojují věřitele s dlužníky prostřednictvím internetového systému. Investorům přitom nabízí vyšší výnos a dlužníkům nižší úrok než v bance. Zároveň jsou ale lákavé i pro ty, kterým by banka půjčku neposkytla. Investor ovšem musí počítat s rizikem.

„Riziko si může investor řídit sám, například diverzifikací svých investic nebo například tím, že investuje do zásadně Áčkových podniků, kde je pravděpodobnost nesplácení nejnižší,“ uvedla Kateřina Staníková za platformu SymCredit. Ta u firem, které se přes ni ucházejí o půjčku, vypracovává rating.

Platforma Benefi, přes kterou půjčují lidé lidem, má vlastní credit risk systém. „Jedná se o komplexní systém, který je schopen reagovat na jednotlivé výkyvy bonity dlužníků a zároveň nabízet dlužníkům odpovídající podmínky úvěrování,“ uvedl za společnost Filip Snášel. Věřitelé zároveň nemají záruku v podobě Fondu pojištění vkladů, který odškodňuje klienty bank. Na P2P platformy se totiž nevztahuje povinnost do něj přispívat. Česká obchodní inspekce na ně jako zprostředkovatele půjček dohlíží, zda dodržují zákon o ochraně spotřebitele.

Letos přibylo několik P2P platforem
V červenci odstartoval projekt Zonky zaštítěný Home Creditem. Nejstarší podobnou službou v Česku je Bankerat, který funguje už pět let a za nímž stojí někdejší bankovní manažer Roman Kakos. Ten letos rozjel projekt Pujčméfirmě.cz, na kterém se podílí i bývalý šéf české Raiffeisenbank Lubor Žalman. Americký finančník Michael Sonenshine přišel s platformou SymCredit, internetový podnikatel Pavel Matoušek odstartoval projekt Benefi.cz.

Poskytování P2P půjček zatím český právní řád nijak neupravuje. „Avšak v závislosti na zvolené struktuře a režimu poskytování P2P půjček příslušnou platformou se mohou uplatnit ustanovení obecných zákonů, například živnostenského zákona, zákona o spotřebitelském úvěru či zákona o platebním styku,“ popsal Ondrej Antoš z advokátní kanceláře Squire Patton Boggs. Změnu, která se dotkne P2P platforem, by mohla přinést novela zákona o úvěru pro spotřebitele, kterou připravuje ministerstvo financí. Například úvěrů mezi podnikateli se ale netýká.

První P2P půjčovna fotovybavení a videotechniky na světě