Penta v boji o Sazku nachází spojence v České spořitelně

Česká spořitelna, jeden z hlavních věřitelů Sazky, začíná stále hlasitěji promlouvat do prodeje této loterijní společnosti. Radí při výběru kupce přihlédnout k nabídce Penty. Ta je sice nejvyšší, byla ale podána mimo výběrové řízení. Skupina KKCG, která společně s PPF uspěla v oficiálním tendru, jednání banky kritizuje. Česká spořitelna podle ní nehájí zájmy věřitelů, ale své vlastní. Vše kvůli údajným vazbám na Pentu.

Penta se výběrového řízení na prodej Sazky nezúčastnila – označila ho za netransparentní. Mimo soutěž ale nabídla pět miliard korun. KKCG společně s PPF podaly nejvyšší nabídku v oficiálním tendru za 3,81 miliardy korun. Tu insolvenční správce Sazky Josef Cupka považuje za jedinou právoplatnou.

Do hry teď ale vstupuje silný představitel věřitelů - Česká spořitelna, která chce, aby se brala v potaz i nabídka Penty. KKCG banku kvůli tomu obvinila, že jí jde jen o vlastní byznys a prodej Sazky se snaží úmyslně oddálit. Argumentuje vazbami České spořitelny na Pentu a její konkurenční loterii Loto.

„Česká spořitelna už nehájí zájmy věřitelů, ale jen své vlastní vzhledem k tomu, že poskytla Pentě výrazně vyšší prostředky na rozjezd konkurenční loterie Loto. Logicky tak nemůže mít zájem na rychlém prodeji a silné Sazce, která bude konkurence pro Loto,“ sdělil mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Tvrzení o poskytnutí prostředků Pentě na rozjezd konkurenční loterie nechtěla mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková komentovat s tím, že jde o bankovní tajemství. Zájmy všech věřitelů v odprodeji Sazky ale Česká spořitelna podle ní hájí. „V tom máme úplně čisté svědomí,“ řekla.

„V odprodeji Sazky musí být přihlédnuto ke všem nabídkám, nejen k nabídce, kterou označil pan správce za nabídku nejvýhodnější, ale i k nabídce, která byla podána mimo tendr, a to je nabídka Penty,“ řekla Gajdušková. „Vyšší výnos z prodeje je v zájmu všech věřitelů,“ dodala.

Penta plánuje žaloby

Penta nyní chce soutěž napadnout právní cestou. Má připraveny čtyři varianty, mezi kterými je i podání žádosti k Ústavnímu soudu, aby výběrové řízení prohlásil za neplatné.

PPF a KKCG odmítají protesty Penty proti regulérnosti výběrového řízení. „Penta měla možnost se zúčastnit transparentního výběrového řízení a nabídku předložit v souladu s insolvenčním zákonem a podmínkami výběrového řízení,“ uvedl Plovajko. Mimosoutěžní nabídku Penty podle něj nelze srovnávat s oficiálními nabídkami, které byly předloženy v rámci výběrového řízení.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda.