Penzijní fondy radši neinvestují, zastavil je propad výnosů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Domácí penzijní fondy padly do investiční pasti. Doposud dominantním hráčům na trhu dluhopisů české vlády udělal čáru přes plán propad jejich výnosů do záporu. Správci českých úspor na penzi unisono prohlašují, že ztrátové bondy nenakupují a ani tak činit nehodlají.

O ziskové alternativy je ale nouze, a fondy tak raději přestávají nově přicházející peníze investovat a hromadí hotovost.
Ze zhruba 26 miliard korun, které letos účastníci třetího pilíře naspořili na své důchodové účty, zůstala podle statistik Asociace penzijních společností polovina ležet s nulovým ziskem u bank. S ohledem na zákonnou povinnost neprodělat klientům preferují fondy hotovost, případné ztráty z výnosnějších, ale také rizikovějších investic by totiž musely platit ze svého.

„Investice se zápornými výnosy do portfolií fondů nekupujeme a ani v budoucnu to nepřepokládáme,“ říká Klára Pačesová za penzijní společnost České spořitelny, která z letos přijatých 5,5 miliardy korun do svých fondů investovala jen zhruba pětinu peněz.
„Zamýšlíme držet vyšší podíl hotovosti,“ potvrzuje odklon fondů od investic i Pavla Hávová z ČSOB.

Penzijní fondy mají u bank uloženo s nulovým ziskem 23 miliard korun.

Objem peněz, které penzijní fondy vyberou od účastníků a jen přepošlou na bankovní účty, tak rychle roste. Zatímco ještě na konci loňského roku měly fondy z celkových 340 miliard korun úspor uloženo u bank necelých 11 miliard, koncem letošního září už to bylo 23 miliard, tedy necelých sedm korun z každé stokoruny naspořené účastníky třetího pilíře.

„Nepříznivé prostředí na trzích nás nutí hledat příležitosti v oblastech, ve kterých bychom ještě před několika lety nehledali,“ zdůrazňuje šéf penzijní společnosti KB Pavel Racocha. I dluhopisy jihoevropských zemí stižených dluhovou krizí přitom povětšinou nenabídnou více než jednoprocentní roční výnos. Podle expertů se nedostatek investičních příležitostí a sázka na hotovost odrazí v budoucím výnosu fondů.

Výnosy budou kolem nuly

„Lidé musejí počítat s tím, že výnosy konzervativních penzijních fondů budou příštích pět až deset let kolem nuly,“ dodává privátní investiční poradce FINEZ Investment Management Jan Traxler. Řešením je podle expertů zejména sázka na firemní dluhopisy, těch si ale domácí fondy zatím všímají jen okrajově.

Opatrnické investice fondů už se projevily letos. Zatímco loni ke konci září vydělávaly takzvané transformované fondy, ve kterých leží 97 procent úspor na penze, v průměru 1,33 procenta, letos je to o pětinu méně.