Pražský broker IBCF přišel o licenci. Klientům sliboval „balíky peněz“

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu.

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Zamlčování rizik, nadměrné obchody s klientskými penězi, nebo manipulace makléřů s klienty při vyplňování investičního dotazníku, to jsou jen některé z prohřešků pražského brokera IBCF U.S. Equities, za něž mu Česká národní banka odejmula licenci a potrestala jej třímiliónovou pokutou. Podle 84stránkového rozhodnutí regulátora měla firma během let 2012 a 2013 porušit celkem jedenáct bodů zákon o podnikání na kapitálovém trhu.

„S ohledem na stupeň závažnosti jednání účastníka řízení, které je nutno hodnotit jako zvlášť závažné porušování povinností investičního zprostředkovatele, má správní orgán za to, že jeho další činnost je nežádoucí,“ uvedla ČNB v srpnovém rozhodnutí o zrušení licence. Od listopadu 2012 do října 2013 měla IBCF podle ČNB vybrat jen od šestice svých nejaktivnějších klientů na poplatcích takřka půldruhého miliónu korun. Umožnila to síť vázaných zástupců firmy odměňovaných v závislosti na výši klientských obchodů.

„Já bych opravdu navrhoval teďkon, abychom začali vydělávat balíky peněz, opravdu, já jsem o tom přesvědčenej, tak do toho portfolia přidat dva milióny korun, což je nějakejch sto tisíc dolarů,“ láká například klienta na vklad dalších peněz makléř IBCF podle doslovného přepisu telefonického hovoru ČNB. „Samozřejmě na tom kapitálovým trhu ztrácíme nemalý peníze, jo, to víme oba dva, ale já si myslím, že pokud bysme udělali oba úsilí pro to, tak si myslím, že můžou začít veliký zisky, ale veliký zisky,“ cituje přepis slova jiného makléře v dalším hovoru.

„Samozřejmě na tom kapitálovým trhu ztrácíme nemalý peníze, jo, to víme oba dva, ale já si myslím, že pokud bysme udělali oba úsilí pro to, tak si myslím, že můžou začít veliký zisky, ale veliký zisky v tom, že ty akcie, teďkon při těhle objemech, který tam jsou, můžou opravdu denně, denně, dělat 5 až 10 procent, to není žádný přehnaný očekávání,“ zaznívá při jiném telefonátu s klientem.

Nezastižitelný majitel

V současnosti nemá IBCF žádný funkční kontakt. Jen několik dnů po nabytí právní moci rozhodnutí regulátora změnila firma vlastníka. Nového majitele stoprocentního podílu v IBCF, Petra Vejdu, nelze podle informací Městského úřadu v Soběslavi zastihnout na jeho trvalé adrese a veškeré Vejdovi adresované listiny zůstávají nedoručené.

Naopak do letošního srpna vlastník polovičního podílu v IBCF, firma Finanční kariéra, má na personalistickém serveru Jobs aktivní inzerát ze září, v němž hledá obsazení pozice „junior brokera“ s příslibem platu mezi 30 a 60 tisíci korunami. Ani tato firma nicméně nenabízí žádný veřejný kontakt.