Pro hasiče, policisty či vojáky bude druhý pilíř výhodnější. Vydělají více

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Slama, Mlada fronta

V případě důchodového spoření, pro které se starší 35 let musejí rozhodnout do konce tohoto měsíce, existuje zajímavý paradox. Pro všechny profese, které mají po určité době služby pro stát nárok na výsluhový příspěvek (policisté, hasiči, vojáci, vězeňská služba), je druhý pilíř výhodnější než pro ostatní a mohou na vstupu vydělat více peněz.

Princip tohoto zvýhodnění není příliš známý, funguje ale velmi jednoduše. U lidí bez výsluhové penze platí, že vstupem do druhého pilíře se jim začne mírně snižovat důchod, který jednou dostanou od státu (v praxi se jim to zpravidla vyrovná právě penězi z druhého pilíře).

U povolání s výsluhovým příspěvkem to ale neplatí, výsluhová penze vždy pokles státního důchodu v plné výši vyrovná. Například policista, který vstoupí do druhého pilíře, dostane vše, co si v něm naspořil, a navíc úplně stejný výsluhový příspěvek jako policista, který do druhého pilíře nevstoupil. U „nevýsluhového“ povolání to tak nefunguje. Starobní důchod se při vstupu do drtuhého pilíře mírně snižuje.

„Zatímco v případě běžného člověka se druhý pilíř vyplatí hlavně mladým lidem nebo starším lidem s vyšším příjmem, u povolání s výsluhovým příspěvkem nehraje věk vůbec roli a na Idruhém pilíři vydělají i ti, kteří do něj vstoupí třeba tři roky před důchodem,“ vysvětluje prezident Asociace penzijních fondů a generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti Karel Svoboda.

„Výsluhový příspěvek dostávají lidé, kteří ve své profesi nasazují vlastní životy pro ochranu ostatních, je to poděkování státu za tuto specifickou službu,“ dodává Svoboda.

V České republice je v současnosti v aktivní službě přibližně 39 tisíc policistů, 9 tisíc hasičů, 21 tisíc vojáků a 11 tisíc vězeňských dozorců, kteří mají po určité době služby nárok na výsluhový příspěvek.

Modelový příklad výpočtu důchodu pro policistu

(údaje náleží skutečnému policistovi, na jeho přání jsou pouze anonymizované)
Policista specialista, který pracuje na ministerstvu vnitra (věk 55 let, odslouženo 27 let, hrubá mzda 46 860 Kč), má aktuálně nárok na výsluhový příspěvek ve výši 43 % mzdy v posledním roce služby. Kdyby šel tedy nyní do důchodu, činil by jeho výsluhový příspěvek 18 906 Kč.

Pokud by tento muž nepracoval u policie, mohl by si na kalkulačce MPSV spočítat (viz obrázek níže, print screen z výpočtu důchodové kalkulačky MPSV na www.mpsv.cz), že pokud teď vstoupí do II. pilíře, zvýšil by se jeho příjem v důchodu zhruba o 1500 korun měsíčně (rozdíl mezi modrým a žlutým obdélníčkem).

Modelový příklad výpočtu důchodu pro policistu ve 2. pilířiModelový příklad výpočtu důchodu pro policistu ve 2. pilíři|CSOB Penzijni spolecnosi

Zdroj: ČSOB Penzijní společnosti

Náš muž má totiž hodně vysoký příjem, a vyplatilo by se mu tak vstoupit i v tomto věku. Ačkoliv by na vstupu vydělal, mohl by jako policista vydělat ještě víc. V tomto případě se mu totiž vstupem do druhého pilíře důchod od státu nesnižuje (snížení pro běžného člověka je vidět jako rozdíl mezi modrým a červeným obdélníčkem, činí v tomto případě skoro tisícikorunu – přesně 932 korun, respektive toto snížení je vykompenzováno právě výsluhovým příspěvkem.

Situace se tak zcela promění právě v případě, že tento muž u policie pracuje. To bude po odchodu do důchodu dostávat výsluhovou rentu, která v jeho případě vychází na 18 906 korun Kdyby náš policista navíc ještě vstoupil do druhého. pilíře, bude jeho výsluhová renta činit 18 766 korun, tedy skoro stejně, jako kdyby v druhém pilíři nebyl, ale k této částce ještě získá dodatečných 2533 korun z druhého pilíře (součet zelených obdélníčků). Vůbec tedy nepřijde o výše zmíněnou tisícikorunu.

Pokud tedy porovnáme zmíněného muže, který policista není, a muže policistu, pak policista díky systému výsluhového příspěvku získá při vstupu do dtuhého. pilíře každý měsíc skoro tisícikorunu navíc. Pokud budeme uvažovat průměrnou délku dožití u mužů v důchodu 18 let (aktuální statistika ČSÚ), získá policista oproti „nepolicistovi“ (který je stejně starý a bere stejný plat) při vstupu do druhého pilíře v důchodu navíc 216 tisíc korun.

Vyplatí se vstup i mladým policistům?

Mladým policistům, hasičům nebo vojákům by se měl vstup do II. pilíře vyplatit ještě více než jejich starším kolegům (budou spořit delší dobu), v dnešní době ale není zcela jasné, zda zůstane zachovaný aktuální systém výsluhového příspěvku i v delší budoucnosti a zda nebudou mít příslušníci těchto složek do budoucna třeba úplně jiný systém vyplácení důchodů. Proto příklad uvádíme na situaci staršího policisty blížícího se důchodovému věku, kterého se týkají současná pravidla odchodu do důchodů.

Analytik: Informace k druhému pilíři jsou podle mě zavádějící, podávám stížnost k ČNB

Druhý pilíř: Pokud je vám víc než 35 let, máte měsíc na rozmyšlenou