Profinancovaných 100 milionů korun a tisíce investorů. FinGOOD hlásí rekordní rok

Ředitel finGOOD Vít Endler

Ředitel finGOOD Vít Endler Zdroj: Fingood servisní

Crowdfunding přitahuje stále víc pozornosti a dostává se do popředí zájmu českých individuálních investorů. Tuzemská investiční platforma finGOOD, propojuje investory se společnostmi poptávající financování. Nyní hlásí rekordní rok. Firmám zprostředkovala téměř 100 milionů korun a meziročně vzrostla o 150 procent.

„Investiční crowdfunding je v současné době vnímán jako efektivní a demokratický způsob financování, který umožňuje investorům investovat do firem, jež nejsou veřejně obchodovatelné, a tudíž jsou pro drobné individuální investory nedostupné,“ popisuje Vít Endler, ředitel finGOOD. 

FinGOOD se těší také z narůstajícího zájmu nových investorů. Nyní úspěšně překonal hranici 2000 zaregistrovaných investorů. Je vidět, že ani současná tržní situace spojená s vládními opatřeními, nijak nesnížila chuť k investování. Naopak poptávka po ziskových a solidně zajištěných investicích je enormní.

To se ve finGOODu projevilo hned z kraje roku. V lednu se první investiční příležitost ve výši 5 milionů korun do společnosti M&M Skubida Trade zafinancovala za pouhých 45 minut. Na následující developerský projekt Hutě Rezidence ve výši 4 miliony korun stačilo dokonce jen půl hodiny. 

Ukazuje se tak, že strategie finGOOD, který nabízí investování jen do prověřených českých společností s nejméně dvouletou historii, je cesta správným směrem. „FinGOOD staví na maximální možné ochraně svých investorů. Veškeré investice musí projít přísnou risk analýzou a pod rukama týmu zkušených risk managerů” říká k tématu hodnocení rizika Endler.

Od podzimu loňského roku nově finGOOD přišel možností investovat do e-commerce projektů a rovnou svým investorům představil e-shop Český ráj outdoor, která díky získaným financím mohl dále růst a připravit se na sezónu. FinGOOD se záměrně vyhýbá startupům nebo podnikatelským nápadům v počátečním stadiu, které pro investory znamenají mnohem vyšší riziko. 

„Ve většině případů poptávají crowdfundingové financování společnosti, které hledají rychlý, flexibilní a férový způsob financování bez zbytečných průtahů. V roce 2020 se na nás obracely i firmy, které jejich banka nechala ve štychu, přestože jejich byznys model byl léty ověřený a během krize naopak měly možnost díky získaným financím posílit svou tržní pozici,“ doplňuje Endler. 

FinGOODu se tak podařilo během jednoho roku dostat se ze stavu hibernace k rekordním číslům a jeho prostřednictvím se profinancovalo už 100 milionů korun. Letos ovšem finGOOD míří ještě výš a v plánu má profinancovat více než půl miliardy.