Průměrná sazba hypoték počátkem ledna klesla na 5,96 procenta

Reality

Reality Zdroj: Midjourney

Průměrná sazba hypoték na počátku ledna klesla z prosincových 6,02 procenta na 5,96 procenta. Pod šestiprocentní hranici se dostala po roce a půl. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro osmdesát procent hodnoty nemovitosti.

„Úrokové sazby hypoték i nadále klesají jen pozvolně, a to i po prosincovém snížení hodnoty základní úrokové sazby ze strany České národní banky. V prvním měsíci letošního roku se nabídková sazba bank Swiss Life Hypoindex snížila o šest bazických bodů. Je tedy vidět, že ani snížení základní úrokové sazby ze strany ČNB nepřesvědčí banky k razantnějšímu zlevnění hypoték,“ uvedl analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do osmdesáti procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,96 procenta v lednu klesla o 117 korun na 22 472 korun. Proti lednu loňského roku se měsíční splátka snížila o více než 800 korun. Ve srovnání s červnem 2022, kdy byla průměrná nabídková sazba 5,71 procenta, a naposledy pod šestiprocentní hranicí, je však stále téměř 550 korun vyšší.

VIDEO: Kupci bytů točí kolem štěstí 

Video placeholde
Kupci bytů točí kolem štěstí. Slevy jsou i v desítkách procent, stačí sednout na vlak • Videohub

Nejvýraznější snížení úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky pro mladé do 36 let, které mohou banky poskytovat i nad osmdesát procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV). Hypotéky fixované na tři a pět zlevnily o 0,21 procentního bodu na šest procent, respektive 5,93 procenta. Úrokové sazby hypoték s fixací na deset let klesly o 0,2 bodu na 6,19 procenta a s fixací na jeden rok o 0,16 bodu na 5,79 procenta.

Pokles u hypoték poskytovaných do osmdesáti procent zástavní hodnoty nemovitosti byl mírnější. Hypotéky s jednoletou a desetiletou fixací zlevnily o pět bodů na 6,31 procenta, respektive šest procent. Sazby hypoték fixovaných na tři a pět let klesly o šest bodů na 5,81 procenta, respektive 5,74 procenta. Nejlevnější na trhu tak i nadále zůstávají hypotéky s pětiletou fixací a LTV do osmdesáti procent.

Bankovní rada ČNB na prosincovém zasedání rozhodla o snížení základní úrokové sazby na 6,75 procenta. Banky na čtvrtprocentní pokles dvoutýdenní repo sazby prakticky nereagovaly a hypotéky zlevnily jen nepatrně. Podle Sýkory může jít o reakci bank na neuspokojivé nastavení náhrady účelně vynaložených nákladů na předčasné splacení úvěru, pokles sazeb bude přesto pokračovat. „Banky od počátku prosazovaly maximálně dvě procenta ze splacené částky, nicméně zákonodárci rozhodli, že tato hodnota bude pouze procento,“ dodal Sýkora.

„Banky se obávají plošného zlevňování. To by podle nich totiž mohlo spustit přechody klientů z banky do banky,“ řekla specialistka společnosti FinGO Jana Vaisová. Sankce za předčasné refinancování či předčasné splacení hypotéky si totiž mohou banky účtovat až od září 2024.

„Cena zdrojů pro hypoteční úvěry klesá už několikátý měsíc po sobě,“ upozornil konzultant společnosti 4fin David Krůta. Banky tento pokles zatím ale nereflektovaly do svých sazeb. I přes snížení sazeb ČNB nečeká velký pokles hypotečních sazeb. Banky budou podle něj hlavně sledovat, jak snižuje sazby konkurence, a tím bude celkový pokles velmi pozvolný.