Rakouská Sberbank ruské problémy nepociťuje

Sberbank

Sberbank Zdroj: Stepan Bruner, E15

Sberbank Europe, rakouská dceřiná společnost ruské státní banky, ze svých zad setřásla eskalující politické problémy mezi Ruskem a Západem. S evropskými, americkými a japonskými bankami se dohodla na úvěru v objemu 350 milionů eur. Podle údajů společnosti Dealogic je mezinárodní syndikovaný úvěr pro ruskou společnost první svého druhu od loňského prosince, kdy podobný úvěrový příslib získal ropný kolos Rosněfť.

S rostoucím napětím okolo Ukrajiny a Krymu ruské banky odložily získávání kapitálu na mezinárodních trzích a vyčkávaly další vývoj.

„Ve světle hrozícího uvalení přísnějších ekonomických sankcí na Rusko ukazuje dohoda o poskytnutí příslibu dvanáctiměsíčního úvěru bance Sberbank Europe důvěru mezinárodní bankovní komunity v rakouskou banku s ruskými majiteli,“ uvedl pro deník Financial Times Bruce Johnson, partner právnické firmy Morgan Lewis, která je poradcem vídeňské Sberbank.

Mezi bankami, které se do syndikátu zapojily, jsou Bank of America, Barclays, Commerzbank, Citi, Deutsche Bank, HSBC, Mizuho či UniCredit. Banky chtěly Sberbank Europe, která je ostatně jediným akcionářem tuzemské Sberbank, poskytnout více peněz, než poptávala. Úroková sazba byla stanovena o 60 bazických bodů (0,60 procenta) nad sazbu Euribor.

Podle generálního ředitele rakouské Sberbank Marka Arnolda banka tyto prostředky použije na podporu svého růstu a refinancování rostoucího firemního úvěrového portfolia. Arnold v prohlášení také uvedl, že úvěrová dohoda jen potvrzuje důvěru mezinárodních finančních institucí ve vídeňskou banku, přes niž Rusové podnikají ve střední a východní Evropě.

Tyto události se dějí ve stínu prvního kola ekonomických sankcí uvalených na Rusko. To probudilo mezinárodní investory, kteří zpozorněli ohledně expozice vůči ruským podnikům a ruským zájmům. Třeba vydávání ruských dluhopisů v poslední době ustalo.