Rijád chce lépe investovat ubývající petrodolary, založí nový fond

Čerpací stanice v Saúdské Arábii. Klesající příjmy z ropy působí zemi značné potíže

Čerpací stanice v Saúdské Arábii. Klesající příjmy z ropy působí zemi značné potíže Zdroj: Minale Tattersfield via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Saúdská Arábie hledá v době nízkých cen ropy a rekordního deficitu veřejných financí nové způsoby, jak zvýšit výnosy z vlastního bohatství. Plánuje proto vytvořit nový suverénní investiční fond, který by spravoval část nahromaděných zisků z dřívějších dob. Podle zdrojů agentury Reuters vláda koncem loňského roku oslovila světové investiční banky a poradenské firmy, aby s nimi konzultovala možnou strukturu nového fondu.

Rijád hledá, jak by mohl se svým stále ještě obrovským bohatstvím nakládat lépe a zvýšit z něj výnosy. Kritici vyčítají saúdské centrální bance příliš konvervativní investiční strategii v podobě sázek na americké banky a vkladů v zahraničních bankách.

Její nový fond má být odvážnější a zajímavé výnosy hledat v průmyslu, petrochemii či rejdařství. Žádná definitivní investiční strategie ale ještě nebyla určena, připomíná Reuters.

Kvůli maximalizaci výnosů zřejmě bude fond investovat napřímo, tedy bez využití zahraničních správců. Rijád by mohl nový fond spustit do dvou let. K informacím o jeho velikosti ovšem zdroje agentury Reuters přístup nezískaly.

Vývoj cen ropy:

Ceny ropy klesající k dvanáctiletým minimům způsobují saúdskoarabským veřejným financím velké potíže. Království kvůli tomu bude letos hospodařit s rekordním schodkem ve výši kolem 15 procent HDP a své rezervy tak stále více využívá místo k investicím na hrazení státních závazků.

„Zachování slušné úrovně devizových rezerv je nezbytné k udržení finanční stability a podpoře tamní měny,“ cituje agentura Reuters jeden ze svých zdrojů informací o novém investičním fondu.

Jeden z největších suverénních fondů na světě SAMA Foreign Holdings, spravovaný saúdskoarabskou centrální bankou, měl v listopadu loňského roku k dispozici 628 miliard dolarů (15,5 bilionu korun) čistých zahraničních aktiv, v srpnu 2014 to přitom bylo o 109 miliard dolarů (2,7 bilionu korun) více.