Rozhodnuto: Sazka se prodá v tendru. Penta protestuje

Sazka se bude prodávat ve výběrovém řízení, návrh insolvenčního správce společnosti Josefa Cupky schválil Městský soud v Praze. O vítězi tendru bude rozhodovat výhradně cena, přihlásit se mohou i firmy, které nejsou z oboru. Investiční skupina Penta, jeden ze zájemců o Sazku, ale výběrové řízení považuje za netransparentní způsob prodeje. Zvýhodňuje podle ní konkurenty v boji o Sazku - skupiny PPF a KKCG. Nelíbí se jí ani vysoká půlmiliardová kauce, kterou budou muset zájemci předem složit.

Souboj o Sazku, která je v konkurzu od konce května, už má vytyčené hrací pole. Hlasitým kritikem zvoleného řešení je ale Penta, která před tendrem upřednostňovala dražbu. „Zatím jsme se nerozhodli, zda se prodeje zúčastníme, ale podmínky, které jsou nám známé ze žádosti zaslané soudu, považujeme za skandální,“ uvedl mluvčí Penty Martin Danko.

Za výběrem tendru jako způsobu prodeje Sazky je podle Danka snaha zjednodušit skupinám PPF a KKCG cestu k ovládnutí společnosti, a ne maximalizovat cenu pro uspokojení všech věřitelů. Motivem drakonických sankcí je kompenzovat PPF a KKCG ztráty, které jim vznikly především drahým nákupem pohledávek za Sazkou, dodal Danko.

Cupka ale dražbu považuje za pomalou a nepružnou.“Dražba má spoustu úskalí a zdržovala by nás. Výběrové řízení je průhledné stejně jako dražba a dává možnost postupovat rychleji,“ řekl již dříve Cupka.

Terčem kritiky Penty je i vysoká kauce, podle Cupky má bránit zdržování prodeje

Penta, která je mimo jiné i majitelem Fortuny, napadá také požadavek po účastnících tendru, aby složili půlmiliardovou kauci. „Složení této kauce jako podmínky pro účast je absolutně bezprecedentní. Nevíme o jediném konkurzu v ČR, kde by bylo potřeba složit kauci v této výši,“ uvedl už dříve mluvčí Penty.

Vysoká kauce má ale podle insolventního správce sloužit k tomu, aby se do řízení přihlásili pouze vážní zájemci. Cupka pak navrhl i další opatření, které by mělo možnému zdržování prodeje bránit. Vítěz tendru bude muset zaplatit smluvní pokutu 1,5 miliardy korun, pokud posléze nezíská souhlas antimonopolního úřadu.

Vysokou pokutu vysvětluje Cupka tím, že nezdar prodeje na první pokus by cenu Sazky prudce snížil. Aktuálně se totiž rozjíždí nová konkurence na poli číselných loterií a ukrajuje z tržního podílu Sazky. „Pokuta je zvolena tak, aby se výběrového řízení účastnili pouze zájemci, kteří Sazku mohou reálně koupit. Eliminuje účast spekulantů, kteří by pouze chtěli blokovat, případně znemožnit úspěšné dokončení výběrového řízení,“ uvedl Cupka.

Jistiny bude spravovat banka J&T

Věřitelský výbor z finančních domů, které Cupka oslovil kvůli skládání půlmiliardových jistin, vybral banku J&T. I kvůli tomu Penta protestuje. Upozorňuje na to, že skupina J&T je propojená s PPF, a to prostřednictvím jejich Energetického průmyslového holdingu. Propojení obou firem tak prý PPF zvýhodňuje oproti Pentě.

O Sazku se v tuto chvíli přetahují hlavně dva tábory silných investorů. Na jedné straně PPF a KKCG, které také ovládly věřitelský výbor, protože jim Sazka dluží nejvíc, na druhé straně investiční skupina Penta, majitel konkurenční loterijní firmy Fortuna. Penta už dříve nabídla 2,5 miliardy korun za loterijní část Sazky, Fortuna pak 3,5 miliardy korun za Sazku jako celek. Znalecký posudek ohodnotil Sazku na 3,58 miliardy korun.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.