Ruské firmy jdou za kapitálem do Asie. Západ se jim bojí půjčovat

Bangkok (ilustrační foto)

Bangkok (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Krymská krize výrazně snížila šance ruských firem půjčit si na Západě. Doposud tradiční a vděčné odbytiště ruských korporátních dluhopisů před Moskvou přibouchlo dveře.

Mezi investory zavládl strach, že se ruské podniky nedokážou vyrovnat s dopady hospodářských sankcí a své peníze jsou ochotni poslat jen za značně vyšší úrok. Na to ale ruské podniky nemají a raději se obrací na bohaté finančníky v Asii.

Investorská nevole se nevyhnula ani bance Home Credit z impéria PPF českého finančníka Petra Kellnera. Zatímco letos v lednu byli západní investoři ochotni ruské bance půjčit na úrok kolem devíti procent, nyní její dluhopisy nesou kolem 12,5 procenta, tedy takřka o polovinu více. Napříč Ruskem je situace obdobná, v průměru požadují investoři od ruských podniků o čtvrtinu vyšší úrok než na počátku roku.

Propad důvěry západního kapitálu bolí o to více v situaci, kdy ruské firmy do konce letošního roku potřebují podle studie Morgan Stanley splatit více než sto miliard dolarů dluhů z minulosti. Od počátku roku se přitom ruským podnikům podařilo udat na západních trzích bondy za pouhé dvě miliardy dolarů. To je méně než desetina částky, kterou Rusové na těchto trzích získali za stejnou dobu loni.

Firmy míří do Hongkongu a Singapuru

První pomoc hledají ruské firmy na jihovýchodě Asie. Do hledáčku šéfů podnikových financí se dostává zejména Hongkong a Singapur. Se zájmem o kapitál sem přichází i ti největší z průmyslových molochů. Před týdnem odstartovala asijskou kampaň mezi investory největší ruská banka Sberbank, zájem má údajně i ropný gigant Gazprom či těžař diamantů Alrosa.

Zájem o asijský kapitál je pro Rusko novinkou. Za posledních deset let totiž na východ putovalo podle dat agentury Thomson Reuters jen 11 emisí ruských dluhopisů, jejichž celkový výnos nedosáhl ani dvou miliard dolarů.