Rusko vydá první eurobond od zavedení západních sankcí

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Rusko vydá svůj první eurobond od zavedení západních sankcí z roku 2014. Velikost mezinárodní emise dluhopisů Kreml nesdělil, podle agentury Reuters se ale předpokládá objem až tři miliardy dolarů (72,4 miliardy korun). Západní banky se sice emise nezúčastní, Moskva ale přesto počítá s velkým zájmem západních investorů.

Vláda chce emisí zaplnit mezery v rozpočtu, které způsobil propad světových cen ropy a hospodářský pokles. Chce také předvést, že si stále dokáže půjčovat na mezinárodních trzích. Prodej dluhopisu investorům se uskuteční v úterý, řekly zdroje z bankovních kruhů. Poptávka po prvním ruském eurobondu od roku 2013 se podle něj dostala na 5,5 miliardy dolarů.

„Moskva zamýšlí udělat něco velkého - a se značným zájmem západních institucionálních investorů,“ komentoval plán vlády analytik Tim Ash z banky Nomura. „Chce Západu vzkázat - podívejte se, vaši investoři navzdory sankcím mají stále zájem v Rusku investovat,“ dodal.

Desetiletá splatnost

Podle prospektu emise, který získal Reuters, prodá ruské ministerstvo financí dolarový eurobond se splatností deset let. Prodej zorganizuje VTB Capital, což je investiční divize ruské banky VTB, která také podléhá západním sankcím. Ministerstvo v prospektu uvedlo, že výnosy z emise nepoužije k pomoci firmám, které jsou podrobeny sankcím.

Podle zdrojů z bank nabízí Rusko investorům výnos 4,65-4,90 procenta, což je nad výnosy jiných srovnatelných ruských dluhopisů. Ruský dolarový eurobond splatný v roce 2023 má nyní na trhu výnos kolem čtyř procent.

Ministerstvo financí nabídlo účast v tendru na organizaci emise domácím i západním bankám, žádná západní instituce se ale nepřihlásila, přestože sankce výslovně nezakazují pomáhat Rusku při vydávání dluhopisů. Podle zdrojů ze západních bank je ale před účastí varovaly americké a evropské regulační orgány.