Sberbank je v likvidaci. Řídit ji bude insolvenční správkyně Jiřina Lužová

Pobočka Sberbank v ulici Na Příkopě

Pobočka Sberbank v ulici Na Příkopě Zdroj: Dominik Kučera, E15

Sberbank
2
Fotogalerie

Městský soud v Praze na návrh České národní banky zrušil třináctou největší banku v Česku co do počtu klientů. Sberbank je tedy v likvidaci a likvidátorkou soud jmenoval insolvenční správkyni se zvláštním oprávněním Jiřinu Lužovou, která už v minulosti vedla likvidaci jiné české banky s ruskými kořeny ERB Bank. 

Vedení české Sberbank minulý týden v pátek nepodalo rozklad proti rozhodnutí České národní banky o odnětí licence. O nepodání rozkladu a podrobení rozhodnutí ČNB rozhodli podle informací webu E15.cz akcionáři banky napojení na ruský stát. Verdikt ČNB tedy v pondělí nabyl právní moci a banka s ruskými kořeny zamířila do likvidace. 

„Od 30. dubna 2022 tak nesmí Sberbank CZ přijímat vklady, poskytovat úvěry a vykonávat další činnosti s výjimkou těch, které jsou nezbytné k vypořádání jejích pohledávek a závazků,“ uvedla tisková mluvčí ČNB Markéta Fišerová. 

Likvidátorkou jmenoval Městský soud v Praze na návrh ČNB z řad insolvenčních správců se zvláštním povolení Jiřinu Lužovou. „Byla jsem oslovena Českou národní bankou, jelikož už jsem byla likvidátorkou ERB Bank,“ uvedla Lužová. 

Česká národní banka přitom minulý týden oslovila s nabídkou vést likvidaci Sberbank i dalšího insolvenčního správce se zvláštním povolením Lukáše Zrůsta. Nakonec ho ale soudu nenavrhla. 

Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank?

Video placeholde
• Videohub

Prvními kroky Lužové bude zjišťování a posléze vypořádání majetku zrušené banky. „Likvidátor po svém jmenování posoudí solventnost Sberbank CZ a podle výsledku tohoto posouzení bude následovat buď likvidace, nebo insolvenční řízení. Likvidátor poté začne zpeněžovat majetek Sberbank CZ a postupně z výnosů prodeje majetku uspokojovat věřitele. V rámci likvidace jsou věřitelé uspokojováni poměrně, v rámci insolvenčního řízení dle pořadí daného zákonem,“ upřesnila tisková mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

O nejatraktivnější portfolio hypoték by mohla mít zájem například Česká spořitelna, která už o prodeji aktiv Sberbank v posledních týdnech jednala. „Rozhodně máme zájem podívat se na portfolia. Jsme připraveni diskutovat o podmínkách, otázkou je, jak bude probíhat likvidace,“ uvedl generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon. Podle zdrojů deníku E15 se o aktiva Sberbank zajímá také třeba banka Creditas ze skupiny miliardáře Pavla Hubáčka.

Podle povinně uveřejňovaných informací držela Sberbank k třetímu čtvrtletí loňského roku úvěry v objemu kolem 73 miliard korun. Z toho balík hypoték čítal 30 až 50 miliard korun. Sberbank během posledních dvou let spojených s koronakrizí neprožívala nejlepší období a v roce 2020 musela vytvořit historicky nejvyšší rezervy a opravné položky.

ČNB zahájila se Sberbank CZ správní řízení o odnětí povolení působit jako banka 28. února 2022 pro její neschopnost plnit závazky vůči klientům poté, co došlo ke zhoršení likviditní situace. Tu způsobil významný odliv klientských vkladů v reakci na napadení Ukrajiny Ruskem. ČNB současně se zahájením správního řízení vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů a omezila ji v nakládání s aktivy.