Sedm bank je vyšetřováno kvůli Libor

Novému vyšetřování kvůli manipulacím s hlavní britskou úrokovou sazbou mezibankovního trhu LIBOR čelí ve Spojených státech sedm globálních bank. Eric Schneiderman, vrchní návladní státu New York, poslal předvolání do Deutsche Bank, Citigroup, JP Morgan Chase, Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC a UBS. Tažení newyorských regulátorů proti nekalým praktikám ve finančním sektoru tak zatím nekončí.

K obsílkám se připojila i prokuratura státu Connecticut. Úřady se dožadují dokumentů o komunikaci z července a počátku srpna letošního roku. Chtějí vyšetřit, zda manipulace s úrokovou sazbou nepoškodila emitenty dluhopisů z amerického veřejného sektoru a investory. LIBOR ovlivňuje i sazby dluhopisů, které vydávají tamní obce a úřady a skrze propojení finančních trhů hýbe i se sazbami hypoték a úvěrů z kreditních karet.

Skandál okolo manipulace se sazbou LIBOR má zatím jednu prokazatelnou oběť – britskou banku Barclays. Ta se s úřady v USA a Velké Británii dohodla na zaplacení pokuty ve výši 453 milionů dolarů za to, že v letech 2005 až 2009 předkládala Britské bankovní asociaci nepravdivé informace, aby udržela sazbu LIBOR nízko.

LIBOR je klíčovým indikátorem vývoje velké části úrokových sazeb po celém světě. Sazbu stanovuje Britská bankovní asociace na základě dat, která jí poskytnou jednotlivé banky. Systém tedy spoléhá na věrohodnost dat od bank. Banky uvedou, za jaký úrok si myslí, že by si mohli na mezibankovním trhu půjčit.

Banka Barclays připustila, že čísla, která asociaci v minulosti reportovala, byla nižší, než odpovídalo skutečnosti. Chovala se tak i v době vrcholící finanční krize na konci roku 2008. Zmanipulované údaje bance pomohly, že před regulátory vypadalo její finanční zdraví lépe, než jaké ve skutečnosti bylo.

Švýcarská UBS v povinném reportování regulatorním úřadům 31. července oznámila, že ji začaly vyšetřovat některé instituce. Důvodem je podezření, že banka manipulovala se sazbou LIBOR.