Slabé banky musí padnout, zní z Frankfurtu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Některé banky v eurozóně nemají budoucnost a mělo by jim být dovoleno zemřít. Myslí si to nová šéfka bankovního dohledu v měnové unii Danièle Nouyová. Její slova naznačují zásadní změnu kurzu evropského regulátora.

Vazby mezi státy a bankami v eurozóně je třeba oslabit, myslí si šéfka Jednotného mechanismu dohledu, nového nejvyššího bankovního regulátora. „Jednou z největších lekci současné krize je, že neexistují žádná aktiva bez rizika, ani investice do státních aktiv nejsou bezrizikové,“ uvedla Nouyová v rozhovoru pro deník Financial Times.

Pravidla, která vznikla před vypuknutím finanční krize, dovolovala bankám nakupovat státní dluhopisy a nemít tuto investici krytou kapitálem. Banky pak v nákupech pokračovaly se zvýšenou intenzitou navzdory propuknutí krize.

Někdo musí propadnout

Podle Nouyové mohou nadcházející zátěžové testy bank získat hodnověrnost jedině v případě, že v nich některé instituce neuspějí. „Musíme akceptovat, že některé banky nemají budoucnost,“ uvedla. „Musíme je nechat řádně odejít, a nepokoušet se je spojit s dalšími institucemi,“ dodala. Dosud se přitom spekulovalo, že nejslabší banky eurozóny my mohlo zachránit jejich sloučení.

Prvním větším úkolem nové šéfky jednotného dohledu budou jarní zátěžové testy, které se týkají 124 bank z 22 členských států Evropské unie. Evropský bankovní úřad už dříve avizoval, že prověrky budou tentokrát náročnější než v roce 2011.

Celkově jsou ale evropské banky v lepším stavu, než odhadují investoři, myslí si Nouyová. Potvrdit by to měly právě zátěžové testy, které poskytnou transparentnější obrázek o stavu jednotlivých finančních domů.