Směna dluhopisů spustí výplatu pojistek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Miliardy dolarů mají být vyplaceny na CDS kontraktech, takzvaných pojistkách dluhopisů poté, co Řecko v pátek postoupilo dopředu s největší restrukturalizací vládního dluhu v historii.

Mezinárodní asociace pro swapy a deriváty (ISDA) rozhodla, že směna dluhopisů spustí výplatu nebo takzvanou kreditní událost pro držitele CDS kontraktů. To znamená, že by mělo dojít k výplatě tří miliard dolarů, vyplývá to z údajů clearingové společnosti Depository Trust & Clearing Corporation. Rozhodnutí podpoří relativně nový trh v ochraně vládních dluhopisů proti neschopnosti dané země dostát svým závazkům. Pokud by nyní nedošlo k výplatě platných kontraktů, značně by to nahlodalo důvěru v tento zajišťovací instrument proti držení vládních dluhopisů.

Rozhodování komise ISDA, která se skládá ze zástupců 15 globálních bank a investičních fondů, trvalo příliš dlouho a rozlítilo řadu investorů. Rozhodnutí o výši výplat má padnout 19. března. Bill Gross, který řídí největší dluhopisový fond ve své firmě Pimco varoval, že důvěra v CDS touto táhlou ságou upadla. Šéf ISDA Robert Pickel však kontruje: „Myslím, že trh s CDS kontrakty z tohoto vyjde dobře. Důležité je, že ke kreditní události došlo, nemohli jsme ji však spustit před ukončením výměny dluhopisů.“

Do pátečního rána se podle řecké vlády k účasti na výměně řeckých státních dluhopisů přihlásilo 85,8 procenta soukromých věřitelů, kteří drží bondy v hodnotě 152 miliard eur. Podařilo se tak splnit podmínku pro úspěch plánu oddlužení, který stanovil „dobrovolnou“ účast věřitelů na 75 procent. Řecko tak dostane druhý záchranný balíček za 130 miliard eur.

Řecká vláda navíc hodlá využít collective action clause (CAC), tedy ustanovení o společném postupu, které umožňuje přinutit k výměně dluhopisů také ty věřitele držící dluhopisy dle řeckého práva, kteří se sami nepřihlásili. Po aktivaci CAC, k níž již řecká vláda získala souhlas, se účast soukromých věřitelů zvýší na 95,7 procenta. Právě tento postup nakonec pravděpodobně dovedl ISDA k rozhodnutí o spuštění kreditní události na CDS kontraktech.

Lagardeová: Půjčme Řecku 28 miliard

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová navrhla, aby MMF půjčil Řecku 28 miliard eur, tedy o pět miliard více, než se původně očekávalo. MMF Řecku schválil v roce 2010 pomoc 30 miliard eur, z nichž třetina má být ještě vyplacena. Lagardeová navrhuje, aby půjčka byla rozdělena na čtyři roky a splatná byla v rozmezí deseti let. Půjčka z roku 2010 počítala s obdobím do roku 2013 a splatností do roku 2015. Fond o tom má jednat ve čtvrtek.