Soros po 40 letech ukončil činnost svého hedgeového fondu

George Soros

George Soros

Americký miliardář a investor maďarského původu George Soros, který se proslavil svou miliardovou sázkou proti britské libře, ukončil po víc než čtyřiceti letech činnost svého otevřeného hedgeového fondu. Majitelům podílů vrátí zhruba miliardu dolarů. Odteď chce Soros investovat jen za sebe a svoji rodinu. K tomuto kroku ho údajně vedlo mimo jiné zpřísnění regulací. Agentura Bloomberg ale upozornila, že se fondu Quantum v posledním roce nedařilo.

Soros, který sám operuje s 24 miliardami dolarů - za sebe, rodinu a své nadace – ukončení činnosti fondu Quantum nekomentoval. Oficiální dopis jako hlavní důvod uvádí zpřísnění pravidel pro hedgeové fondy od roku 2012. Ty, které spravují majetek nad 150 milionů dolarů, budou muset zveřejňovat informace o investorech, jmění a oznamovat potenciální střet zájmů. Fondu, který je stále hlavně rodinným podnikem, už se prý přizpůsobovat novým pravidlům nevyplatí.

Agentura Bloomberg ale také upozorňuje, že Sorosovu hedgeovému fondu, který od roku 1969 v průměru jmění zhodnocoval o 20 procent, se v posledním roce a půl moc nedařilo. V letošním prvním pololetí údajně dokonce ztratil 6 procent.

Spekulant i filantrop

Soros se proslavil především jako spekulant. V roce 1992 využil anomálie v kurzech a investoval zhruba deset miliard dolarů do finančních nástrojů, které mu umožnily profitovat z poklesu kurzu britské libry. Britská centrální banka libru neudržela v Evropském mechanismu směnných kurzů, přestože proti Sorosovi začala mohutně intervenovat.

Banka tehdy dokonce získala zvláštní povolení britské vlády, aby mohla na obranu měny použít miliardy liber. Peníze ze státní pokladny ale nakonec skončily v kapsách spekulantů. Soros tak přes noc získal značný respekt a na operaci vydělal přes miliardu dolarů.

Známá je také jeho sázka na pokles thajského bahtu v roce 1997. I na ni Soros vydělal miliony. Thajsko, které na ochranu měny vynaložilo značné finance, se ale kvůli tomu dostalo do hospodářských potíží a muselo požádat o půjčku 17 miliard dolarů od Mezinárodního měnového fondu.

Paralelně se ale Soros věnuje i dobročinným aktivitám. Už v roce 1979 založil svou první nadaci Open Society Fund, jejíž prvotním cílem byla propagace demokracie a tržní ekonomiky ve východní Evropě. V současnosti financuje síť nadací, která operuje v sedmdesáti zemích světa od Spojených států, přes Černou Horu až po Haiti.