Španělé prý masivně vybírají vklady z Bankie, vláda to popírá

Klienti španělského finančního ústavu Bankia vybrali jen za poslední týden vklady za více než miliardu eur (asi 26 miliard Kč). Napsal to dnes list El Mundo.

Klienti španělského finančního ústavu Bankia vybrali jen za poslední týden vklady za více než miliardu eur (asi 26 miliard Kč). Napsal to dnes list El Mundo. Zdroj: Profimedia.cz

Klienti španělského finančního ústavu Bankia vybrali jen za poslední týden vklady za více než miliardu eur (asi 26 miliard korun). Napsal to dnes list El Mundo. Činitel španělské vlády to ale později popřel a řekl, že z banky v tuto chvíli žádné vklady neodtékají. Madrid minulý týden rozhodl o zestátnění Bankie, která o to sama požádala. Podle zdrojů ale klienti začali vybírat vklady už dříve.

Zástupci Bankie a španělské centrální banky odmítli informace listu komentovat, zpočátku stejný postoj zaujala i vláda. List napsal, že o citelném odlivu vkladů ve středu informoval členy správní rady Bankie její nový předseda José Ignacio Goirigolzarri. El Mundo se odvolává na zápis ze schůzky, který prý viděl. „Není pravda, že v tuto chvíli z Bankie odtékají vklady,“ reagoval na zprávu listu El Mundo náměstek ministerstva hospodářství Fernando Jiménez Latorre.

Pokud má El Mundo správné informace, svědčí jeho zpráva o tom, že důvěra v zestátněnou banku rychle klesá. To se odráží i na burze v Madridu, kde se akcie banky obchodují. Po ranním propadu o deset procent se ztráty prohloubily a po obědě už akcie ztrácely kolem 26 procent. Jejich pokles v průběhu dne dosahoval i 29 procent, a jedna akcie se tak prodávala pouze za 1,17 eura.

Španělská vláda Bankii převzala 9. května. Bankia je čtvrtou největší bankou ve Španělsku a navzdory pomoci státu se stále potýká s vysokými ztrátami. Ty většinou ještě pocházejí z roku 2008, kdy splaskla bublina na španělském realitním trhu. Bankia spravuje asi deset procent vkladů celého bankovního systému Španělska.

O španělské bankovní krizi čtěte:

Tikající bomba: Španělsko vypouští další kostlivce z bankovních skříní

Španělsko podle zdrojů chystá pomoc bankovnímu sektoru

Investoři v poslední době spekulují, že Španělsko se může dostat do situace, kdy nebude mít jinou možnost, než požádat o mezinárodní finanční pomoc, jako to v posledních dvou letech učinily už tři členské země eurozóny. Investory k těmto úvahám vede hlavně nejistota kolem nákladů na reformu španělského bankovního systému.

O finanční pomoc prozatím žádali jen menší členové eurozóny; nejprve Řecko, pak Irsko a jako poslední Portugalsko. Objem jejich HDP je ale jen zlomkem HDP eurozóny, takže náklady spojené s pomocí těmto zemím pro eurozónu neznamenaly větší zátěž. Španělsko je ale mnohem větší a pokud by potřebovalo podobnou pomoc, je otázkou, zda by se s tím eurozóna vůbec dokázala vypořádat.

Objem vkladů, které klienti Bankie podle tamních médií za poslední zhruba týden vybrali, představuje asi procento vkladů drobných klientů a firem u Bankie. „Všechna ta negativní publicita kolem zestátnění bude mít nějaké dopady,“ upozornil jeden bankovní analytik, jehož citovala agentura Reuters.

Zdroj blízký bance ale řekl, že vklady začaly ve zvýšené míře z Bankie odcházet už dříve, tedy ještě před zestátněním ústavu. „Já myslím, že kvůli tomu se do toho vložila vláda a banku tak rychle zestátnila,“ sdělil zdroj.

Bankia v úterý večer zveřejnila data o vývoji vkladů za první čtvrtletí. Podle těchto dat byly vklady prakticky stabilní. To ale bylo ještě předtím, než Bankia začala plnit titulní stránky novin a začalo se hovořit o jejích problémech.

Vláda už Bankii v minulosti nejednou pomohla, naposledy se nové akcie banky objevily na burze loni v červenci. Od té doby jejich hodnota spadla asi o dvě třetiny, z čehož velká část připadá na poslední týden. Akcie si loni v létě kupovali i drobní investoři, kteří po silném propadu kurzu teď asi i nejvíce prodávají.