Stavební spoření je výhodné nejen pro občany

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: RSTS

Nejistota vyvolaná častými legislativními zásahy do systému stavebního spoření v loňském roce negativně ovlivnila počet nově uzavřených smluv. Trh stavebního spoření zaznamenal určitý pokles nejen u spořicích, ale také u úvěrových smluv. Navzdory podobným ekonomickým podmínkám je ale trend v západní Evropě zcela opačný.

V Rakousku, které má okolo osmi milionů obyvatel, bylo v loňském roce uzavřeno více než milion smluv o stavebním spoření, a to i přesto, že státní podpora se zde snížila o půl procenta. V Německu dosáhly dvě největší německé stavební spořitelny historicky nejlepších výsledků. Ty soukromé, které zaujímají dvoutřetinový podíl na trhu, hlásí nárůst o téměř 10 %, což je na tradičním a stabilním trhu, jako je právě ten německý, poměrně vysoké číslo.

Státní podpora v obou těchto zemích je ve srovnání s Českou republikou zhruba poloviční. Čím tedy stavební spoření naše sousedy tolik přitahuje? V prvé řadě si lidé uvědomují, že investice do vlastního bydlení je jedním z nejlepších způsobů, jak se zajistit na stáří. A v tom jim ideálně pomáhá právě stavební spoření. Za druhé je to důvěryhodnost a stabilita celého systému a jistota, že vložené úspory jsou v bezpečí. Právě tyto atributy dělají ze stavebního spoření atraktivní finanční produkt, zvláště pak v době dluhové krize.

Ačkoliv název podbízí domněnku, že se jedná čistě o spořicí produkt, opak je pravdou. Hlavním přínosem stavebního spoření je totiž možnost získat výhodný úvěr na bydlení s nízkou a pevnou úrokovou sazbou. V Raiffeisen stavební spořitelně lze například čerpat úvěr již od 50 tisíc korun s úrokovou sazbou od 3,5 %, která je ve srovnání s běžným spotřebitelským úvěrem méně než poloviční. Rekonstrukci kuchyně či koupelny, nebo pořízení energeticky úsporného vytápění si tak mohou dovolit i rodiny s nižším příjmem. „U nás mají klienti jistotu, že se jim splátky z úvěru ze stavebního spoření nebudou měnit, a navíc si je mohou dle možností jednorázově nebo opakovaně bez sankcí navýšit, a urychlit si tak dobu splácení včetně snížení nákladů na úvěr,“ vysvětluje Lukáš Kopecký z Raiffeisen stavební spořitelny.

Stavební spoření přináší prospěch i celé společnosti. Vychovává občany k zodpovědnému přístupu k penězům, učí je odkládat spotřebu na později a spořit na základní lidskou potřebu, kterou je bydlení. Lidé, kteří spoří, nejsou obvykle závislí na sociálních dávkách a jsou schopni se sami o sebe postarat.