Švýcarsko čeká bitva o bankovní tajemství

Švýcarská národní banka

Švýcarská národní banka Zdroj: profimedia.cz

Vládu Švýcarské konfederace čekají složitá jednání na téma zákona o bankovním tajemství, který by vyřešil dlouhotrvající spory se Spojenými státy. Řada politiků z různých stran návrh zákona již kritizovala nebo pohrozila, že jeho schválení odmítne.

Švýcarský parlament má o zákoně hlasovat tento měsíc a zatím se objevilo velmi málo signálů, že by se návrh těšil nadpoloviční podpoře zákonodárců. Několik švýcarských politických stran vyjádřilo nesouhlas s obsahem zákona. Ten by vytvořil právní rámec umožňující bankám alpské země dosáhnout individuální dohody s úřady Spojených států ve věci údajné pomoci bank bohatým Američanům s daňovými úniky.

Švýcarská sociální demokracie, druhá nejsilnější strana v parlamentu, chce hlasovat proti přijetí zákona. Podle jejích představitelů není v popisu práce politiků zachraňovat banky, které se rozhodly dělat byznys s nezdaněnými penězi svých klientů.

Švýcarská lidová strana (SVP), která je v dolní komoře švýcarského parlamentu vůbec nejsilnější stranou, ostře kritizovala záměr vlády protlačit parlamentem zákon ve zrychleném řízení během jeho červnového zasedání namísto tradičního postupu schvalování zákonů. SVP také kritizovala skutečnost, že detaily programů na urovnání sporů mezi švýcarskými bankami a americkou stranou nebyly zveřejněny.

„V takto nejasné situaci není správné, aby parlament ohýbal švýcarské zákony kvůli normě, která je víceméně kapitulací bez znalosti například klíčových bodů programu, který pro švýcarské banky předepsali Američané,“ uvedla SVP v tiskovém prohlášení.

Obavy představitelů strany lidové z nestandardního schvalovacího procesu sdílí strana zelených. „Nerozumíme, odkud najednou přichází takový důraz na rychlé schválení toho zákona,“ uvedla generální sekretářka strany Miriam Behrensová. „Jednání se vlečou již celé roky, banky mají jeden rok na to se rozhodnout, zda přistoupí na dohodu se Spojenými státy, takže nechápeme, proč musí být tento zákon schválen během tří týdnů,“ dodala Behrensová.

Další na řadě

Členské země EU se zavázaly za určitých podmínek omezit rigiditu bankovních tajemství. Poté se pozornost obrátila na Švýcarsko a Lichtenštejnsko. Lucembursko a Rakousko totiž slíbily změnu bankovních pravidel jen za podmínky, že další země mimo EU, především Švýcarsko, na ni přistoupí také. Řada „bezpečných přístavů“ již tlaku mezinárodního společenství podlehla a Švýcarsko se tak dostává do stále větší izolace.