Třetina bankéřů z londýnské City se utápí v depresích

Londýn

Londýn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Na odvrácenou tvář britského finančnictví upozornila studie listu Financial News mezi pěti stovkami bankéřů působících na věhlasné londýnské City. Podle výsledků se za maskou ostrých hochů za mahagonovými stoly skrývá stále častěji deprese a těžký stres. Psychickými problémy tak trpí podle anonymní studie takřka každý třetí finančník. Většina z nich si své obtíže nechává pro sebe, v očích zaměstnavatelů by totiž přišli o prestiž.

„Jde o velký problém, registrujeme výrazný nárůst nemocnosti,“ uvádí Michael Sinclair z psychologické poradny pro finančníky, City Psychology Group. „Trpím depresí už deset let a rozhodně nejsem v práci sama. Někteří kolegové museli kvůli psychickým problémům opustit práci i na půl roku,“ uvedla pro průzkum Job Satisfaction Survey nejmenovaná finančnice středně velké banky ze City. Psychického stavu finančníků si začal svět více všímat poté, co loni v americké Banc of America zemřel přepracovaný stážista Moritz Erhardt. „Špatný zdravotní stav lidí pracujících ve finančním sektoru se stal další fází finanční krize,“ uvedla dokonce zpráva OSN.

Přesčas dělalo téměř 60 procent zaměstnanců

Konec zlatých časů bankovnictví po pádu zámořské Lehman Brothers na počátku krize vedl i k silné redukci nákladů ve finančním sektoru. Ke slovu se pochopitelně dostalo masivní propouštění, redukce růstu mezd a tlak na zvýšení efektivity, a to i formou přesčasů. Podle studie Financial News tak v posledním roce pracovalo systematicky přesčas bezmála 60 procent respondentů z řad zaměstnanců bank.

Horšící se psychický stav zaměstnanců přiznávají i zaměstnavatelé. Podle průzkumu britské City Mental Health Alliance vnímá trend „mentální únavy“ 44 procent zaměstnavatelů londýnské City.