Trh se spotřebitelskými úvěry vysychá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Vleklá evropská krize má další oběť – spotřebitelské úvěry. Zatímco objemy jiných půjček, jako jsou hypoteční či podnikatelské, rostou, spotřebitelské klesají. Podle statistik ČNB na nich banky rozpůjčovaly ke konci ledna 195 miliard korun. Vrcholu dosáhl tento typ půjček v říjnu 2010, kdy se jejich objem přehoupl přes dvě stě miliard.

Ještě horší obrázek o trhu dávají statistiky nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů. Podle České leasingové a finanční asociace měly splátkové firmy ke konci loňského roku rozpůjčováno 34 miliard korun. Na vrcholu v roce 2008 to bylo o dvacet miliard více – od té doby objem úvěrů plynule klesá.

Výsledek je pro nebankovní financovatele o to vážnější, že v zásadě zanikl trh s leasingem pro domácnosti. Loni na něj byly uzavřeny smlouvy za pouhých 0,8 miliardy korun. Leasingové firmy se snaží propad tohoto financování aut pro spotřebitele kompenzovat právě nebankovními úvěry, ale ani to trend celkového poklesu půjček nezastavilo.
Co se týče bankovních úvěrů, většina bank hlásila mírné poklesy úvěrů už loni. Nárůsty tak evidují jen banky, které masivně nabízejí konsolidaci úvěrů, tedy slučování a převádění již existujících půjček.

Banky tvrdí, že klienti ztrácejí o spotřebitelské úvěry zájem. „Pozitivní zprávou je, že lidé se začali chovat odpovědněji a berou si úvěry pouze v případě, že je skutečně potřebují, a především na důležité věci, jako je například vybavení domácnosti. Odpadly různé spekulativní úvěry na nový mobil, dovolenou či vánoční dárky,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Nesplácené bankovní spotřebitelské úvěryNesplácené bankovní spotřebitelské úvěry | CNB

Důvodem pro pokles trhu je však zcela jistě také fakt, že tento segment vykazuje nejvyšší podíl nesplácených úvěrů. Podle posledních údajů ČNB bylo v ohrožení 11,5 procenta spotřebitelských půjček.

Konsolidace úvěrů je fenoménem, který na úkor obyčejných spotřebitelských půjček ovládl marketigové kampaně bank. Masivně ji nabízí například GE Money Bank. „První dva měsíce letošního roku vyznívají v porovnání se stejným obdobím loňska příznivě, hlavně kvůli nabídce rodinné konsolidace, kterou jsme představili v únoru. Ta nyní tvoří přes 40 procent nově poskytnutých půjček,“ uvedl mluvčí Pavel Zúbek. GE Money za první dva měsíce poskytla téměř 6500 konsolidací, což je meziroční nárůst o osm procent. Průměrná financovaná částka činila přes 206 tisíc korun.

Průměr konsolidovaných půjček kolem 200 tisíc korun uvádějí všechny banky, které je poskytují, což je proti výši běžného spotřebitelského úvěru dvojnásobek. Konsolidace pod názvem Splátkomat pomáhá k obchodnímu výkonu také UniCredit Bank. Podle mluvčího Petra Plocka se na celkovém objemu spotřebitelských úvěrů podílí 60 procenty.

Do konsolidace se proto vrhly i velké banky. „Prioritou pro mnoho našich klientů je optimalizace výdajů, tedy splátek, které hradí za své úvěry, kreditní karty nebo kontokorenty,“ uvedl Petr Podzimek z tiskového oddělení České spořitelny. Banka proto tento produkt zavedla v polovině loňského roku. Konsolidaci od loňska nabízí také Era ze skupiny ČSOB. Jinak ČSOB a Raiffeisenbank poskytují konsolidaci jen svým klientům. Komerční banka nabízí slučování úvěrů šest let, zájem o tento produkt podle mluvčí Moniky Klucové roste.