UniCredit chystá emisi dluhopisů za 25 miliard eur

UniCredit

UniCredit Zdroj: profimedia.cz

Největší italská bankovní skupina UniCredit plánuje vydat dluhopisy za 25 miliard eur, aktuální tržní kapitalizace skupiny je přitom pouhých 6,7 miliardy eur. Za záměrem obří emise bondů stojí pravděpodobně snaha otevřít si další zdroj financování a to navzdory skutečnosti, že Evropská centrální banka (ECB) začala poskytovat bankám peníze prostřednictvím tříletých neomezených půjček.

V prospektu, který UniCredit předložila lucemburské burze, banka uvedla, že prostředky z prodeje dluhopisů použije na běžné financování, včetně hypotečního byznysu celé skupiny. Jde o kryté dluhopisy, které jsou zajištěny hypotékami a jinými aktivy v rozvaze banky. Tento typ dluhopisů se v poslední době těší velké popularitě mezi investory do dlouhodobých obligací. UniCredit se tak pravděpodobně snaží využít jejich zvýšeného zájmu.

Italská banka, která působí ve 22 zemích a je jednou z nejdůležitějších součástí evropského bankovního systému, také dokončuje prodej nových akcií za 7,5 miliardy eur. Práva na jejich odkup mají zájemci uplatnit do zítra. Podle agentur budou akcie rozebrány.

Pro případ nezájmu investorů se banky, jež akcie upisovaly, zavázaly, že neudanou část odkoupí. UniCredit použije prostředky k navýšení kapitálového polštáře a splnění nové regulace – držení poměrného kapitálového ukazatele Tier 1 nad devíti procenty.

Italské banky, společně s dalšími z postižených periferních ekonomik eurozóny, zvýšily v poslední době vydávání krytých bondů, aby se vyhnuly vysokým nákladům na financování na veřejných trzích. V jiném prospektu podaném lucemburské burze plánuje italská Banco Popolare Societa Kooperativa vydání krytých dluhopisů za pět miliard eur. Italské banky UniCredit, Intesa Sanpaolo a Monte dei Paschi di Siena také podle Morgan Stanley patřily k největším zájemcům o tříleté úvěry ECB a v prosincové aukci si pokryly devadesát procent letošních finančních potřeb.