UniCredit: Zisky bank střední Evropy překonávají Západ. Uškodí jim Rusko

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pavel Sevela via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Bankovní sektor v regionu střední a východní Evropy je stále ještě ziskovější než v západní Evropě. Ekonomické oživení v regionu by mělo přinést mírný nárůst úvěrů a lehké zlepšení v nesplácení problémových úvěrů, vyplývá ze studie skupiny UniCredit.

Zatímco návratnost aktiv bank v regionu byla v letech 2006 až 2008, tedy v době největšího rozmachu před krizí, průměrně dvě procenta, mezi lety 2010 a 2014 byla 1,4 procenta. V letech 2015 a 2016 by se měla pod vlivem situace v Rusku snížit na 0,8 procenta.

Podle výpočtů odborníků UniCredit se návratnost aktiv v úvěrových institucích ve střední a jihovýchodní Evropě v uvedených obdobích pohybuje na úrovni 1,6 procenta, respektive 0,8 procenta a jedno procento.

„Ve střední a východní Evropě tvoří přibližně dvě třetiny celkových příjmů v sektoru čisté příjmy z úroků, tedy tradiční bankovní obchody. Vzhledem k tlaku na marže bude nevyhnutelné se zaměřit na alternativní zdroje příjmů, jako jsou poplatky a provize, a zvýšit ziskový potenciál bank,“ uvedl ředitel divize pro střední a východní Evropu skupiny UniCredit Carlo Vivaldi.

Půjčování ale zůstane i v budoucnosti tím nejvýznamnějším bankovním produktem. „Očekáváme střídmý nárůst úvěrů v souladu s ekonomickým oživením v regionu,“ doplnil zástupce ředitele strategických analýz skupiny v regionu Mauro Giorgio Marrano. „V regionu střední a jihovýchodní Evropy čekáme růst v hodnotě 3,9 procenta v letošním roce a 4,6 procenta v příštím roce. V regionu střední a východní Evropy budou tyto hodnoty 5,1 procenta, respektive 7,8 procenta,“ dodal.

Tempo růstu úvěrů se bude v jednotlivých zemích značně lišit. Podíl nesplácených úvěrů zůstane letos v regionu střední a východní Evropy na relativně vysoké úrovni. V některých zemích se však očekává zlepšení.

Využívání internetu k bankovním transakcím v zemích střední a východní Evropy zatím zaostává za zeměmi západní Evropy

Nepochybně vzroste význam alternativních služeb mimo tradiční bankovní úvěrování, míní Vivaldi. Podle analýz UniCredit budou firemní zákazníci v budoucnosti více vyžadovat neúvěrové financování. U individuálních klientů pak vidí potenciál především ve službách spojených se správou aktiv.

Využívání internetu k bankovním transakcím v zemích střední a východní Evropy zatím zaostává za zeměmi západní Evropy. „Zákazníci bank v regionu střední a východní Evropy jsou mimořádně technicky zruční. Prokazuje to silný nárůst online bankingu v předcházejících letech,“ upozornil Marrano.

Moderní zákaznické služby na internetu podle něj představují klíčový faktor úspěchu bank v regionu střední a východní Evropy. Podobně vysoké výnosy v regionu vykazují také platby kreditními kartami.

UniCredit je jednou z předních evropských komerčních bank působící v 17 evropských zemích. Její celková celosvětová síť zahrnuje přibližně 50 trhů s 8600 pobočkami a více než 145 tisíc zaměstnanců. V regionu střední a východní Evropy tato skupina řídí největší mezinárodní bankovní síť s přibližně 3500 pobočkami (včetně Polska a Turecka).