Úvěry jsou skoro nejlevnější v historii, firmy je přesto nechtějí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Ačkoli jsou domácí úvěry pro firmy takřka nejlevnější v novodobé české historii, úvěrová aktivita v Česku dále propadá. Banky půjčily firmám v letošních prvních devíti měsících o 30 procent méně než loni. Nejvíce jsou zasaženy malé a střední podniky. V kategorii půjček mezi 7,5 až 30 miliony korun firmy meziročně vyčerpaly z bank oproti loňsku o 42 procent méně peněz, vyplývá z dat České národní banky.

Důvody jsou podle expertů na straně nabídky i poptávky. „Průměrná úroková sazba podnikům sice klesla na historické minimum, na druhé straně však dochází ke zpřísňování úvěrových standardů,“ uvádí Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Dostupnost úvěrů ale podle něho zůstává dobrá. „Podle našich šetření podniky považují dostupnost úvěrů většinou za velmi dobrou či standardní,“ dodává Čížek. Půjčovat si však nechtějí.

„Řada firem řeší problémy předlužení a do nových úvěrů se jim nechce, dokud neuvidí reálné zlepšení ekonomiky,“ říká Petr Kříž z PwC. K úvěrovému okénku bank tak české firmy míří až v krajní nouzi. „Ke snížení poptávky po úvěrech přispívá snaha firem o vyšší financování z vnitřních zdrojů,“ uvádí Petra Vlčková z ČNB.

Poptávku po úvěrech nedokážou stimulovat ani nízké úrokové sazby. Banky si účtovaly koncem září za podnikatelské úvěry do třiceti milionů úrok v průměru 3,04 procenta, což je jen o desetinu procentního bodu nad desetiletým minimem a o polovinu méně než předkrizové maximum.

Nově poskytnuté úvěryNově poskytnuté úvěry | E15

V případě půjček nad 30 milionů klesl průměrný úrok ve srovnání s rokem 2008 dokonce o 61 procent na zářijových 1,94 procenta. V průměru jsou letos nové úvěry o více než sedm procent levnější než loni.

Banky sice snižují úroky, ale své dlužníky si vybírají pečlivěji. „Slabý růst ekonomiky objektivně zvyšuje riziko úvěrových obchodů a přináší také zhoršení kvality portfolií. Na to nepochybně reagují úvěrové standardy bank,“ vysvětluje Luděk Niedermayer z Deloitte. Tok úvěrů podle něho brzdí rovněž vyšší, nicméně doposud ne zcela jasné požadavky na bankovní kapitál.

Banky jsou střízlivé i vzhledem k objemu ztrátových úvěrů ve svých aktivech. Podle ČNB leželo koncem září v účetních knihách bank 70,5 miliardy korun ztrátových úvěrů, což je nejvyšší poměr za uplynulých jedenáct let. Z toho přes 62 miliard korun tvoří půjčky podnikům. Každou korunu tak banky raději obrátí dvakrát. „Šanci mají jen důvěryhodné, finančně zdravé společnosti,“ míní Kříž.