V bankovním sektoru může kvůli inovacím brzy zaniknout třetina míst

Centrála Citigroup v Londýně (ilustrační foto)

Centrála Citigroup v Londýně (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Tristan Liardon via Wikimedia

Propouštění v bankovním sektoru by kvůli postupujícím inovacím mohlo nabrat na rychlosti. Mezi lety 2015 až 2025 by v něm mohlo zaniknout dalších 30 procent pracovních míst, uvedla v nejnovější zprávě americká bankovní skupina Citigroup. Na vině je především automatizace činností v oblasti drobného bankovnictví.

Technologické inovaci umožnily lidem obsluhovat své účty a provádět transakce, aniž by museli do banky. Finanční technologie ale tlačí bankovnictví do „bodu zvratu“, tvrdí Citi.

Investice do odvětví finančních technologií v posledních letech podle ní masivně vzrostly. Jen v loňském roce činily 19 miliard dolarů, zatímco v roce 2010 to bylo 1,8 miliardy dolarů, tvrdí Citi a analytická společnost CB Insights. Více než 70 procent těchto peněz se soustřeďuje na aktivity, které mají zlepšit zkušenost zákazníků s využíváním služeb.

Od roku 2007 se počet pracovníků na přepážkách bank v USA snížil o 15 procent

Tradiční banky zatím tomuto náporu čelily relativně dobře, mimo jiné díky velikosti bankovních skupin jako JPMorgan nebo Wells Fargo, které tak mají výhody z rozsahu.

To se ale podle Citi změní. Do roku 2023 by zhruba 17 procent příjmů z drobného bankovnictví v Severní Americe mohly poznamenat postupující inovace. Banky na to odpoví snižováním nákladů. Ty velké z nich je přitom razantně snižovaly už po vypuknutí finanční krize; od roku 2007 se počet pracovníků na přepážkách bank v USA snížil o 15 procent.

Tento vývoj podle Citi ještě zrychlí, protože zhruba dvě třetiny pracovníků bank provádějí činnost, kterou by případně mohly převzít technologie.

Světové banky propouští ve velkém