V Basileji opět zvítězila bankovní lobby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Michael Primo

Globální bankovní regulátor zmírnil plánované limity zadluženosti bank. Reaguje tak na silný tlak sektorové lobby, která argumentovala tím, že by nová pravidla penalizovala nízkorizikové operace a přinutila banky méně půjčovat. „Ukazatel, který je znám jako poměr zadluženosti, byl po pečlivé analýze bankovních dat upraven,“ uvedl v prohlášení po zasedání Basilejský výbor pro bankovní dohled.

Změny oznámené v Basileji s nadšením uvítaly především velké investiční banky, které by byly jinak nuceny hledat miliardy dolarů čerstvého kapitálu. Aktuální úpravy zmírňují nároky na produkty, jako jsou deriváty či dohody o odkupu, které mohou tvořit velkou část bilancí těchto bank. „Výsledky jsou větším vítězstvím pro banky, než jsem očekával,“ řekl deníku Financial Times Daniel Davies, analytik Exane BNP Paribas.

„Finalizace návrhu týkajícího se zadluženosti bank je velkým krokem k plnému zavedení regulatorních pravidel vzniklých po krizi,“ uvedl v prohlášení guvernér ECB Mario Draghi, který je také předsedou skupiny guvernérů dohlížející na basilejské regulátory.

Ukazatele zadluženosti mají omezit závislost bank na úvěrech tím, že stanoví minimální výši kapitálu, kterou musejí banky držet. Ta se určí jako percentuální podíl všech aktiv v bilanci. Čtvrtina velkých globálních bank by podle dat basilejského výboru nesplnila podmínky, jak byly stanoveny v předchozím návrhu z loňského června.

Podle odhadů analytiků stoupne po vstupu nových pravidel v platnost průměrná zadluženost globálních bank ze 3,8 na čtyři procenta. Kdyby nedošlo k uvolnění požadavků, byl by nárůst podstatně vyšší. Tento nový ukazatel, který je kritickou součástí balíku regulatorních pravidel Basel III, nevstoupí v platnost dříve než v roce 2018. Regulátoři zatím ani nestanovili minimální požadovanou hodnotu. Basilej navrhuje tři procenta, některé země – jako Spojené státy – však chtějí být ještě přísnější.