Vídeň bankám: Z východní Evropy neodcházejte

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Rakouské banky by měly v zemích střední a východní Evropy zůstat, musí ale dávat pozor na rizika a posilovat své kapitálové vybavení. Bankám Erste Group, Raiffeisen a dalším to dnes doporučila rakouská centrální banka v pololetní zprávě o stavu bankovního sektoru země. Zpráva vyšla krátce poté, co Erste minulý týden předpověděla, že kvůli problémům v Maďarsku a Rumunsku letos utrpí rekordní ztrátu.

Guvernér centrální banky Ewald Nowotny uvedl, že většina potíží, které má Erste, se týká konkrétně této banky. Zvláště těžce na vlastníka České spořitelny dolehnou opatření Budapešti, která banky nutí kompenzovat klientům náklady devizových půjček.

Guvernér ale upozornil na to, že rakouské banky obecně se v minulosti až příliš spoléhaly na své úvěrové aktivity v zahraničních měnách a poskytovaly půjčky často neudržitelnými tempy. Východoevropské půjčky rakouských bank v cizích měnách stále dosahují více než 74 miliard eur, tedy zhruba dva biliony korun, banky se už ale s tímto problémem začínají vypořádávat, řekl Nowotny.

Odchod je nesmysl

Viceguvernér centrální banky Andreas Ittner odmítl dohady, podle nichž by banky Erste, Raiffeisen Bank International nebo Bank Austria z italské skupiny UniCredit na tom mohly být lépe, kdyby ze střední a východní Evropy odešly. „Nemyslím si, že přišel čas na to, aby většina bank uvažovala o scénářích odchodu odjinud než z velmi malého počtu zemí. V mnoha těchto zemích se naopak očekávají vyšší tempa růstu než v Evropě,“ řek lttner podle agentury Reuters.

Centrální banka doporučila bankám, aby si vzhledem k aktivitám v regionu posílily bilance. Poukázala zejména na to, že ve střední a východní Evropě je teď méně zemí než dříve, které bankám vytvářejí vysoké zisky - jde podle ní hlavně o Česko, Slovensko a Rusko.