Vlaštovka UniCredit: sehnat kapitál je pro banky vražedné

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

Případ italské banky UniCredit, která si letos jako první z evropských bank došla na trh pro kapitál, ukazuje, jak obtížné bude vyhovět novým regulačním požadavkům. Banky musí podle nařízení Evropského úřadu pro bankovnictví (EBA) získat do pololetí 115 miliard eur nového kapitálu.

Aby UniCredit požadavkům vyhověla, nabídla minulý týden současným akcionářům nové akcie za zvýhodněnou cenu až do objemu 7,5 miliardy eur, které na dolití kapitálu potřebuje. Během týdne se cena jejích cenných papírů na burze propadla o drtivých 64 procent.

„Pád akcií UniCredit ukazuje, jak problematické to bude pro italské a další banky ze zemí eurozóny sehnat čerstvý kapitál od akcionářů,“ uvedl pro Bloomberg Nicholas Spiro, výkonný ředitel londýnské Spiro Sovereign Strategy. Od 3. ledna oslabily akcie z 6,51 na včerejších 2,45 eura za kus.

Osud akcií UniCredit, která poskytla akcionářům nové papíry se slevou 43 procent v ceně 1,943 eura za akcii, tak nejspíše odradí další evropské banky od splnění nových regulačních požadavků cestou úpisu nových akcií. „Každá banka se nyní ještě více bude snažit vyhnout nutnosti vydat nové akcie,“ řekl Peter Brändle, portfolio manažer curyšské společnosti Swisscanto Asset Management. „Propad akcií UniCreditu je neuvěřitelný, nevysílá to dobrý signál,“ dodal Brändle.

Banky však v současné situaci nemají moc možností, jak novým kapitálovým požadavkům vyhovět. Kromě úpisu nových akcií je to rozprodej některých aktiv. Na trhu však není moc solventních kupců. Mohou také omezovat poskytování úvěrů, a tím opticky vylepšovat své bilance. To však ještě více srazí ekonomiku. O peníze také mohou požádat vládu, čímž částečně dojde k zestátnění banky. Pomocí poslední instance bude evropský fond finanční stability EFSF.

O poskytnutí velké slevy na nově upisované akcie rozhodlo vedení UniCredit kvůli napjatým podmínkám na trhu. Nabídka nových akcií končí 27. ledna, úpis zajišťuje 26 finančních institucí v čele s bankami Bank of America a Mediobanca, které také souhlasily s odkupem všech neprodaných akcií.

UniCredit bude nyní muset investory přesvědčit, že skutečnost, že se její akcie obchodují na osmnácti procentech účetní hodnoty finančního domu, neodráží její skutečný potenciál.

Evropské finanční ústavy mají do 20. ledna čas na předložení návrhů národním regulátorům, jak chtějí dostat Tier 1 nad devět procent.

Plán tento týden odhalila španělská jednička Santander, která již potvrdila, že získá přes patnáct miliard eur – jde prý cestou prodeje části svých aktivit v Latinské Americe, dále sedm miliard eur získá z prodeje svých dluhopisů retailovým zákazníkům, přičemž dluhopisy se automaticky změní na akcie. Poměrový Tier 1 ukazatel mluví o podílu rizikově vážených aktiv vůči kapitálu. Každá aktiva držená bankou mají rizikovou váhu.

Dluhopisy zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj byly donedávna váženy nulou. Úřad EBA zpřísnil požadavky na finanční sílu bank proto, aby evropský finanční systém chránil před dopady dluhové krize.