Výnosy bondů „zdravého jádra“ rostou

dluhopisy

dluhopisy Zdroj: profimedia.cz

Cena, za kterou si půjčují Německo, Francie či Velká Británie, považované za nejbezpečnější dlužníky v Evropě, pod tíhou zpráv ze Španělska rychle roste. Úroky, jež investoři požadují za držení španělských dluhopisů, se tento týden dostaly na maximum od vzniku eurozóny. V úterý se podle dat agentury Bloomberg vyšplhal výnos desetiletých španělských vládních bondů na sekundárním trhu na 6,834 procenta. Včera se tyto obligace obchodovaly s výnosem v okolí 6,7 procenta.

Byl to však růst výnosů bondů takzvaných „jádrových“ států, který znervózněl řadu investorů. Výnosy německých a francouzských obligací se většinou pohybují v opačném směru než výnosy španělských či italských dluhopisů. Výnosy desetiletých německých, francouzských a britských dluhopisů pokračovaly v růstu i včera a dostaly se na 1,5, 2,72, respektive 1,77 procenta.

Analytici si myslí, že jde o znepokojivý signál, který by mohl naznačovat přípravu investorů na negativní vývoj v eurozóně. Ať už bude směřovat k rozpadu, nebo fiskální unii. „Pokud uvidíme výprodej dluhopisů periferních států, německých bondů a eura ve stejný okamžik, rozezní to u nás alarm,“ řekl Bloombergu David Lloyd z londýnské M&G Investments.

Růst výnosů španělských dluhopisů přišel hned po víkendu, kdy ministři financí zemí eurozóny zveřejnili plán na záchranu španělského bankovního sektoru. To analytici vysvětlují tím, že investoři ztratili víru ve schopnost evropských politiků zastavit prohlubování dluhové krize eurozóny.

Růst výnosů desetiletých německých dluhopisůRůst výnosů desetiletých německých dluhopisů | reuters

Ratingová agentura Fitch snížila úvěrový rating 18 bankám. „Španělsko zůstane v recesi letos i v roce 2013 oproti původním očekáváním, že se příští rok dostaví mírné oživení,“ napsala Fitch v prohlášení a dodala, že rizika, kterým čelí španělský bankovní sektor, nepominula se schválením záchranného plánu za sto miliard eur.