Z investiční firmy zmizely peníze. Místo výplat klientům došlo na zásah policie

Případ PIP Benefits už vyšetřuje policie. (ilustrační foto)

Případ PIP Benefits už vyšetřuje policie. (ilustrační foto) Zdroj: Aktu.cz

Vklady firma z Přerova vybírala bez licence ČNB.
PIP benefits tvrdí, že insolvenční návrh je šikanózní.
PIP Benefits podle insolvenční správkyně Dagmar Kolákové navrhuje řešit současné problémy reorganizací. (ilustrační foto)
Klienti investiční společnosti PIP Benefits žádají výplatu 183 milionů korun. Firma má přitom na účtu jen něco málo přes čtyři tisíce. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Klienti investiční společnosti PIP Benefits žádají výplatu 183 milionů korun. Firma má přitom na účtu jen něco málo přes čtyři tisíce.

Přerovská finanční firma PIP Benefits má na krku insolvenční řízení. Její klienti, kterým slibovala zhodnocení vložených peněz, dosud přihlásili pohledávky za 183 milionů korun. Do případu se už podle informací deníku E15 vložila policie a krajské státní zastupitelství.

Firma poskytovala investiční služby bez povolení. „Společnost PIP Benefits neměla žádnou licenci od České národní banky. V současné době ČNB prošetřuje činnost této společnosti,“ sdělila Denisa Všetíčková z odboru komunikace centrální banky.  

Majitel PIP Benefits Aleš Vrubel na zaslané dotazy neodpověděl. Není tedy jasné, jak chtěla vklady klientů zhodnotit. Na insolvenční návrh ale firma reagovala. „Společnost s podaným návrhem na insolvenční řízení nesouhlasí a odmítá jej v celém rozsahu,“ uvedl ve zveřejněných dokumentech advokát PIP Benefits Pavel Říha. Návrh na insolvenci označil za šikanózní s cílem očernit firmu před obchodními partnery.

Věřitelé tvrdí, že vložené peníze už jim měla Vrubelova firma vyplatit. A to včetně úroků, které v řadě případů měly činit deset procent.

PIP Benefits podle insolvenční správkyně Dagmar Kolákové navrhuje řešit současné problémy reorganizací. Z dosud zveřejněných informací o majetku PIP Benefits se zatím jako nejcennější jeví pohledávka, kterou firma uplatňuje s poznámkou „smluvní pokuta“ vůči Milanu Strážnickému z Náměště na Hané, a to ve výši 320 milionů korun. Důvod pokuty je nejasný. Vrubel se k němu nevyjádřil, Strážnického se kontaktovat nepodařilo.

Dalším nejcennějším majetkem společnosti je už jen sportovní vůz BMW X6. Teprve loni vyrobený vůz insolvenční správkyně Dagmar Koláková ohodnotila na 1,7 milionu korun. Celkově správkyně napočítala movitý majetek PIP Benefits za 2,8 milionu. Na účtu společnosti našla Koláková jen něco málo přes čtyři tisíce korun.

Od bank, v nichž měla společnost účty, si již insolvenční správkyně vyžádala výpisy za posledních pět let. Stejně tak požádala soud, aby bankám uložil povinnost poskytnout informace, zda vedly účty také pro další společnosti Aleše Vrubela.

S firmou AV finance Vrubel od roku 2005 zprostředkovává prodej finančních produktů typu pojištění nebo hypoték. Kromě toho ovládá ještě dalšího prodejce pojistek PIP - People Insurance Prosperity.