Z podílových fondů v listopadu vydělala jen čtvrtina

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

V listopadu vydělalo jen 25 procent podílových fondů. A mohlo být hůře, nebýt koordinované akce centrálních bank Švýcarska, Velké Británie, Kanady, Japonska, amerického FED a Evropské centrální banky. Před spuštěním opatření mající za úkol snížit napětí na finančních trzích vykazoval např. panevropský akciový index Eurostoxx50 12% ztrátu. Počet podílových fondů vykazujících kladné zhodnocení se pak pohyboval v jednotkách kusů. Jaký je tedy závěrečný účet za měsíc listopad?

Mezi akciovými podílovými fondy byly v listopadu premianty ty investující do oboru biotechnologií, který byl tažen růstem akcií farmaceutických společností. Dařilo se i podílovým fondům zaměřeným na přírodní zdroje, a to i přes to, že zlato, stříbro a platina zaznamenaly poklesy cen. Dařilo se naopak ropě, jejíž cena vzrostla o více jak 7 %.

Na druhé straně žebříku pak můžeme najít podílové fondy investující na indickém akciovém trhu a také na rakouském akciovém trhu, ten byl tažen dolů zejména propadem cen akcií bankovních institucí. V řeči čísel to znamená ztráty HSBC GIF Indian Equity AD -16,58 %, Access India (Horizon) -16,17 %, SGAM Fund Equities India -15,14 %, ESPA Stock Vienna -13,41 %.

11|penizenavic.cz

Dluhopisové podílové fondy – oslabující pozice české koruny

Na dluhopisových trzích opět táhnou americké dluhopisy. Zvýšená poptávka po těchto cenných papírech dokonce stlačila výnos desetiletého státního dluhopisu dokonce pod 2 %. Nepříjemnosti naopak zažívají dluhopisy zemí střední Evropy, včetně České republiky, když se výnos desetiletého státního dluhopisu vyšplhal z 3,2 % na 3,9 %. Již evergreenem jsou dluhové problémy západní Evropy, jejíž dluhopisy rovněž netáhnou tak jako dříve, a znát je to i na výkonnostech podílových fondů.

22|penizenavic.cz

České korunové fondy peněžního trhu – do záporu vás může poslat i pouhý poplatek

Investoři do českých korunových fondů peněžního trhu vykážou v letošním roce s největší pravděpodobností většinou ztráty a to díky kombinaci bídného zhodnocení a faktu, že některé společnosti u těchto podílových fondů stále vybírají vstupní poplatky. Pokud jste své prostředky investovali např. do Sporoinvestu, je vám „odměnou“ vstupní poplatek 0,30 % a zhodnocení od začátku roku -0,26 %.

Nejvýkonnějším fondem z této kategorie je v tomto roce prozatím AXA Corporate Fund výkonností 0,81 % (u tohoto fondu se neplatí vstupní poplatek), druhým v pořadí je pak AXA CZK Konto s výkonností 0,71 % (rovněž bez povinnosti platit vstupní poplatek). Je to také AXA Corporate Fund, který si v listopadu jako jediný udržel kladnou výkonnost, a to 0,064 %, ISČS Likviditní fond coby druhý v pořadí již vykázal zhodnocení 0 %.

Článek vyšel na serveru Marka Mobia.