Začátkem října se „rozmrazily“ úvěry ve výši 450 miliard. Nejohroženější jsou půjčky pro hotely

U hypoték se banky nesplácení "zmražených úvěrů" neobávají. Naopak u hotelů očekávají až padesátiprocentní delikvenci

U hypoték se banky nesplácení "zmražených úvěrů" neobávají. Naopak u hotelů očekávají až padesátiprocentní delikvenci Zdroj: archiv Blesku

Firmy a domácnosti, které využily odkladů splátek úvěrů z jarní vlny koronavirové pandemie, se musí od začátku listopadu připravit na zahájení jejich splácení. Jde přitom podle dat České národní banky o astronomickou sumu ve výši 448,7 miliardy korun, což představuje zhruba patnáct procent úvěrového portfolia tuzemských bank.

Z toho 253,4 miliardy představují půjčky pro domácnosti a zbylých více než 195 miliard úvěry firmám. Bankovní domy se přitom obávají potíží se splácením zejména ve firemním segmentu. 

U jednotlivých odvětví si odložily splácení zejména firmy působící v pronájmech nemovitostí a realitách, kde výše úvěrů dosáhla 42,4 miliardy korun. Následuje zpracovatelský průmysl s půjčkami okolo 31,8 miliardy a obchodníci s 8,9 miliardami odložených úvěrů.

„Z retailových klientů, kteří využili moratorium, odhadujeme, že přibližně osm procent z nich bude mít potíže opět začít splácet. U firemních klientů pod zákonným moratoriem očekáváme problémy se splácením závazků u deseti až dvaceti procent,“ uvádí mluvčí Sberbank Radka Černá. 

Podobně se vyjadřují i další bankovní domy a experti. „Celkově by objem nesplácených úvěrů z těch, které jsou zařazeny v moratoriu, mohl dosáhnout 90 až 100 miliard korun,“ říká například ekonom poradenské společnosti KPMG Mojmír Hampl.

Lepší splácení se očekává u drobných klientů, u nichž bude platební morálka záviset na druhu úvěru. „U domácností bude  spíše problém u spotřebitelských úvěrů než u hypoték,“ odhaduje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Potíže se splácením hrozí podle něho u čtvrtiny spotřebitelských půjček, ale u hypoték bude podíl do deseti procent z úvěrů v moratoriu. 

Rozdílně jsou však zasažena rovněž jednotlivá odvětví. Zatímco Sberbank očekává u firem napříč trhem problémy se splácením u pětiny společností, tak v sektoru hotelů to podle Černé „může být i více než padesát procent“. Podle informací E15 z bankovních kruhů je ostatně segment HORECA, což je segment hotelů, restaurací, hospod, kaváren apod., zařazen na černou listinu odvětví, které jen stěží nyní dostanou úvěr. K neoblíbeným sektorům patří u bankéřů také automotive.

Kvůli zvýšenému objemu nesplácených úvěrů se ostatně čeká, že se přístup k úvěrům zkomplikuje. Současnou situaci proto využívají banky pro přilákání nových klientů.

Například Sberbank nabízí konsolidaci úvěrů s roční úrokovou sazbou 1,99 procenta. „Dosahuje úrovně sazeb u hypotečních úvěrů,“ dodává Černá s tím, že je půjčka výhodná i pro klienty, kteří využili odklad splátek. Klienti ovšem musí mít dobrou platební morálku, aby na zmíněnou sazbu dosáhli.