Banky slíbily Schillerové individuální pomoc klientům. Firmy tlačí na další úlevy

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) Zdroj: Profimedia.cz

Prezident České bankovní asociace Tomáš Salomon
2
Fotogalerie

Úvěrové moratorium přijaté v dubnu během první vlny koronaviru definitivně skončí tento měsíc, i když firmy i drobní podnikatelé volají po jeho prodloužení. Banky ujišťují stát, že budou klientům dál pomáhat klientům, byť začnou posuzovat situaci každého zvlášť. Dohodla se na tom s nimi šéfka státní pokladny Alena Schillerová (ANO).

Finanční domy ministryni potvrdily, že jsou připraveny řešit s klienty, kterým v říjnu skončí zákonný odklad splátek, potíže se splátkami úvěrů. Například řada restaurací má už delší dobu problémy, které se pondělním zavřením provozoven ještě výrazně prohloubí. Kromě gastrobyznysu nebo barů a klubů jsou nejvíce zasaženi podnikatelé ve sportu nebo kultuře.

„Banky chtějí a jsou připraveny spolupracovat s klienty, kteří se dostanou do potíží. Individuální pomoc je ale v mnoha případech efektivnější než plošné úlevy,“ uvedl po jednání se Schillerovou prezident České bankovní asociace Tomáš Salomon.

Obrátí-li se klient na svou banku s žádostí o odklad či snížení splátek, banka žádost posoudí a s přihlédnutím k jeho finanční situaci se pokusí nalézt oboustranně přijatelné řešení. „Banky pro tento účel disponují potřebnými nástroji i kapacitami,“ dodal Salomon.

Po prodloužení úvěrového moratoria volají Hospodářská komora, Svaz průmyslu a další sdružení. „Pro podnikatele je nezbytné prodloužení moratoria na úvěry, a to minimálně pro obory dotčené vládními opatřeními,“ uvedl šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Salomon ujišťuje, že už nyní banky finanční situaci klientů pečlivě sledují a v případě, že u některého zjistí možný problém, samy ho kontaktují. „Je ale potřeba, aby klienti, pokud tuší, že by se mohli dostat se splácením do potíží, svou banku co nejdříve kontaktovali,“ dodal Salomon.

Banky k 25. září přijaly 401 223 žádostí o odklad úvěrových splátek. Ke konci září se podle bankovní asociace vrátila ke splácení půjček zhruba třetina dlužníků. Podle průzkumu sdružení nechtějí dvě třetiny Čechů možnost odkladu prodlužovat.

Požadavky podnikatelů zasažených vládními opatřeními

  • Kompenzační bonus pro OSVČ. Ministerstvo financí navrhuje 500 korun denně. V pátek má tento bod projednat vláda.
  • Prodloužení příspěvků B z programu Antivirus pro podniky, které nazavřely kvůli vládním opatřením, ale jsou například dodavateli restaurací. Příspěvky B stát dorovnává šedesát procent náhrad mezd při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků nebo poptávky do 29 tisíc korun superhrubé mzdy. Vláda zatím prodloužila do konce roku příspěvky A, příspěvky B mají skončit tento měsíc. O rozšíření programu Antivirus má vláda jednat příští týden.
  • Obnovení podpory C z programu Antivirus. Šlo o odpuštění odvodů firmám do 50 zaměstnanců za červen až srpen.
  • Podpora lidí pracujících na dohody.
  • Další odklad spuštění třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb pro řemeslníky, advokáty, účetní, lékaře či taxikáře. Před půl rokem se původní jarní termín startu EET posunul na leden.